IZRAELCI TVRDE DA SU NAŠLI JEZIVE DOKUMENTE NA ARAPSKOM: Hamasovci imali instrukcije da napadaju škole, ubiju i otmu što više dece
Foto: Youtube/AFP News Agency/ReligionForBreakfast

skaj njuz pokazao papire stručnjacima koji misle da su autentični

IZRAELCI TVRDE DA SU NAŠLI JEZIVE DOKUMENTE NA ARAPSKOM: Hamasovci imali instrukcije da napadaju škole, ubiju i otmu što više dece

Planeta -

Dokumenti koji su pronađeni kod ubijenih hamasovaca navodno otkrivaju stravični tajni plan palestinskih ekstremista koji su u ubilačkom pohodu nameravali da otmu i i ubiju što više dece.

Planovi do kojih je došao Skaj njuz otkrivaju da su teroristi dobili uputstva da napadnu škole i centar za mlade u kibucu Kfar Sa‘ad.

Dokumenti imaju oznaku "strogo poverljivo", a u njima se nalazi karta koja mesta trebaju napasti i naredba da ubiju što je više moguće civila, a deo uzmu za taoce.

Britanska televizija je pokazala dokumente stručnjacima za Hamas koji su ocenili kako je vrlo verovatno da su autentični, iako je to teško potvrditi sa stopostotnom sigurnošću.

Datum koji se nalazi na dokumentu sugeriše da su hamasovci planirali smrtonosni napad u južnom Izraelu još prošle godine.

Dokumente, napisane na arapskom, pronašli su izraelski vojnici i tamošnje hitne službe.

Drugi deo dokumenata koje su pronašli izraelske hitne službe, a čiji su pripadnici razgovarali sa novinarima Njujork tajmsa, pokazuje da su napadači bili organizovani u dobro definisane jedinice s jasnim ciljevima i planovima borbe.

U pitanju su četiri stranice objavljene na korisničkom kanalu na Telegramu koji vodi South First Responders - volonterska grupa koja pomaže u izvlačenju tela.

“Borbenoj jedinici 1” je naređeno da “zadrži novu Da‘at školu” dok je “Borbenoj jedinici 2” naređeno da “prikupi taoce”, “pretraži omladinski centar Bnei Akiva” i “pretraži staru Da‘at školu,” stoji u pronađenom planu.

Na drugoj stranici nalazi se niz tablica koje upućuju jednu posebnu jedinicu da "ubije što je više moguće" i "zarobi taoce" na istočnoj strani Kfar Sa‘ada.

Kfar Sa‘ad je bio jedan od nekoliko kibuca koje je Hamas pregazio odmah nakon upada.

Izrael, Hamas, Rat
foto: Printscreen/Youtube/CNN

Otštampane satelitske karte koje je dobio NBC njuz pokazale su i druge lokacije u području meta napada uključujući Kfar Azu, Nahal Oz i Alumim.

Planski dokument takođe procenjuje koliko je izraelskih vojnika stacionirano na obližnjim položajima i koliko će im vremena biti potrebno da dođu do planiranih mesta.

Basim Naim, visoki zvaničnik Hamasa u javnom nastupu je, međutim, insistirao na tome da su njihovi naoružani napadači "želeli da izbegnu povređivanje civila" i da su ciljali samo vojne baze i komplekse kao odgovor na to što je Izrael "gušio narod Gaze više od 17 godina".

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze, kibuc, Kfar Aza, masakr u kibucu
foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Slobodna Dalmacija navodi da su drugi zvaničnici Hamasa otišli toliko daleko da su tvrdili da je 260 učesnika muzičkog festivala koji su masakrirani tokom rejva na otvorenom prošle subote možda pogrešno smatrani vojnicima koji se "odmaraju".

U još jednom pokušaju kontrole štete, Hamas je protekle nedelje objavio video snimke koje pokazuju kako teroristi teše izraelsku decu zarobljenu u kibucima.

(Kurir.rs/Sky News/NBC News/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track