OVO JE NAJBRŽE ISTREBLJENJE JEDNE ŽIVOTINJSKE VRSTE U ISTORIJI! Naučnici užasnuti scenom na Karibima JEDINI SPAS SELIDBA U EVROPU
Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

tuga

OVO JE NAJBRŽE ISTREBLJENJE JEDNE ŽIVOTINJSKE VRSTE U ISTORIJI! Naučnici užasnuti scenom na Karibima JEDINI SPAS SELIDBA U EVROPU

Planeta -

Populacija ovih vodozemaca nekada je bila toliko velika da su spremani kao nacionalno jelo Dominike.

Svake godine stanovnici malog ostrva u Karipskom moru i turisti jeli su na hiljade nesrećnih džinovskih karipskih žaba. Dve decenije kasnije, jedna od najvećih vrsta žaba na svetu, skroz je nestala sa karipskog ostrva. Niz ekoloških katastrofa smanjio je nekadašnju populaciju od nekoliko stotina hiljada životinja na ukupno 21 žabu?!

Zapanjujuća brzina opadanja populacije zaprepastila je biologe koji veruju da je to jedno od najbržih iskorenjivanja divljih životinja ikada zabeleženo i ekološka katastrofa koja pokazuje koliko brzo divlje životinje mogu da budu uništene.

- Leptodactylus fallax je neverovatna životinja. Može narasti do oko 20 centimetara dužine i težiti više od kilograma. I mužjaci i ženke imaju važne uloge u podizanju mladih. Ova žaba je bila jedan od najvećih predatora Dominike. Jela je insekte, male sisare, zmije i druge žabe - rekao je za Endrju Kaningem iz Zoološkog društva London.

Ostrvo je nekada brujalo od zvukova koje su proizvodili mužjaci žaba.

- Danas vlada tišina. Ovo je vrsta koja se suočava s neminovnim izumiranjem u divljini, ali je bila u zdravom stanju pre samo nekoliko decenija. Njihova sudbina šalje nam vrlo jasno upozorenje o opasnostima s kojima se danas suočavaju divlje životinje na Zemlji - naglasio je Kaningem.

žaba
foto: Richard Gibson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Problem je počeo sa gljivicom hitrida koja se prvi put pojavila u prošlom veku i koja inficira kožu vodozemaca kroz koju mnogi od njih piju i dišu. Žabe postaju letargične i umiru u roku od mesec dana.

Gljivica se smatra glavnim krivcem za značajan pad populacija vodozemaca u mnogim delovima sveta, ali nigde njen uticaj nije bio tako brz i sveobuhvatan kao na Dominikani. Za svega 18 meseci od pojavljivanja 2002. godine gljivica je eliminisala 80 odsto populacije ovih žaba.

- To je zapanjujući veliki gubitak. Broj ovih životinja nastavio je da pada sve dok je postalo nemoguće da se pronađu u divljini - pojasnio je Kaningem.

Stručnjak dodaje da su neke od žaba ulovljene i preseljene na druge lokacije kako ih bolest ne bi ubila. Sada žive u sigurnim nastambama nekoliko ZOO vrtova u Evropi.

Biolozi iz Bolivije, podsetimo, očajnički su pretraživali zemlju u nameri da žapcu Romeru nađu ženku. Reč je o jedinom predstavniku svoje vrste koja bi mogla da izumre ukoliko uskoro ne dobije potomstvo.

(Kurir.rs/Jutarnji/Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track