MILION IZBEGLICA IZ GAZE POSLAĆE U EVROPU? Britanski list o planu moćne arapske zemlje, BESNI SU - "Brinete o ljudskim pravima"
Foto: EPA Vincenzo Livieri, EPA Mohammed Saber, Shutterstock

MILION IZBEGLICA IZ GAZE POSLAĆE U EVROPU? Britanski list o planu moćne arapske zemlje, BESNI SU - "Brinete o ljudskim pravima"

Planeta -

Britanski list Fajnenšel tajms tvrdi da je Egipat, kao odgovor na pritisak Zapada da primi milion izbeglica iz pojasa Gaze, zapretio da će ih poslati u zemlje EU.

Britanski list piše da kako eskalacija napreduje, Egipat strahuje od povećanog pritiska Zapada da primi milione izbeglica iz pojasa Gaze.

Prema Fajnenšel tajmsu, Egipat namerava da pruži pomoć pojasu Gaze, ali će se odupreti svim pokušajima da primi veliki broj palestinskih izbeglica.

"Hoćete da prihvatimo milion ljudi? Pa, poslaćemo ih u Evropu. Pošto vam je toliko stalo do ljudskih prava, prihvatite ih", citira publikacija reči neimenovanog visokog egipatskog zvaničnika u razgovoru sa evropskim kolegom.

Prema rečima jednog evropskog diplomate, "Egipćani su veoma, veoma ljuti" zbog pritiska da ugoste izbeglice.

Napominje se da je u ponedeljak egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao da prisilno raseljavanje neće biti rešenje za palestinsku krizu.

Ranije je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da bi trenutna eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da dovede do novih tokova ilegalnih migranata u Evropu, "ako ne budemo tražili rešenja".

Najnovija eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba ostavila je desetine hiljada civila bez krova nad glavom ili ih prinudila da napuste svoje domove usred moguće izraelske vojne kopnene operacije u Gazi.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Financial Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track