UHAPŠEN UNUK USTAŠKOG ZLOČINCA! Argentinci stavili lisice "El Croati" - bio je KRALJ PODZEMLJA, sarađivao i sa POZNATIM FUDBALEROM
Foto: Youtube/El Trece/Društvene mreže

UHAPŠEN UNUK USTAŠKOG ZLOČINCA! Argentinci stavili lisice "El Croati" - bio je KRALJ PODZEMLJA, sarađivao i sa POZNATIM FUDBALEROM

Planeta -

Argentinska policija razbila je u Buenos Ajresu mrežu ilegalnih menjačnica koje je vodio Ivo Esteban Rojnica, poznatiji kao El Croata, unuk ustaškog zločinca Ive Rojnice.

Uhapšeni El Croata je bio kralj crnog tržišta. Veruje se da je bio trgovac "plavim dolarom", ilegalnom valutom koja se koristila za male transakcije, piše Buenos Ajres Tajms.

Njegove operacije su se navodno proširile na SAD i Španiju, a veruje se da je poslovao i u Urugvaju i Boliviji.

U njegovim prostorijama policija je pronašla kompjutere i beleške sa detaljima o deviznim transakcijama, mašine za brojanje novčanica, prazne kese različitih veličina i seckalice za papir.

Među brojnim klijentima koji su poslovali sa njim pominje se i jedan "poznati fudbaler".

Njegov deda Ivo Rojnica, visokopozicionirani ustaša, stigao je u Argentinu 1947. godine. Početkom devedesetih bio je ovlašćeni zastupnik Hrvatske u Argentini.

Sebe je predstavljao kao uglednog biznismena.

Tokom rata u Jugoslaviji finansirao je krijumčarenje oružja iz Argentine u Hrvatsku.

Centar Vizental, organizacija koja traga za odbeglim zločincima iz Drugog svetskog rata, je 1994. godine obznanila da je Rojnica odgovoran za smrt Srba i Jevreja.

- Sve što sam uradio 1941. godine ponovo bih uradio - rekao je Rojnica tada.

(Kurir.rs/24sata)

Bonus video:

02:09

EKSKLUZIVNI SNIMAK KURIRA: KRIJUMČARENJE ORUŽJA IZ UKRAJINE U ALBANIJU! Stručnjaci: Odgovornost je na državnim organima Kijeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track