SI OBEĆAO VIŠE OD 100 MILIJARDI DOLARA! Najavio nove investicije za inicijativu Pojas i put (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/ Andrey Gordeev

nA FORUMU U PEKINGU GOVORIO I PUTIN

SI OBEĆAO VIŠE OD 100 MILIJARDI DOLARA! Najavio nove investicije za inicijativu Pojas i put (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping je danas prilikom otvaranja foruma inicijative Pojas i put u Pekingu obećao stranim kompanijama veći pristup kineskom tržištu i više od 100 milijardi dolara novih investicija.

Si je rekao da će dve razvojne banke, Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine, izdvojiti po 350 milijardi juana (47,9 milijardi dolara) za finansiranje.

Dodatnih 80 milijardi juana (11 milijardi dolara) biće uloženo u Pekinški fond puta svile za podršku projektima inicijative Pojas i put (BRI).

Kineski predsednik je na otvaranju skupa rekao da će njegova zemlja preduzeti potrebne korake da podrži zajedničku težnju ka visokokvalitetnoj saradnji sa državama koje učestvuju u forumu.

- Kina će otvoriti prekograničnu trgovinu, uložiti u usluge i proširiti pristup tržištu za digitalne proizvode - rekao je Si.

Si Điping
foto: AP/Ng Han Guan

On je najavio i sprovođenje reforme državnih preduzeća i u sektorima kao što su digitalna ekonomija, prava intelektualne svojine i vladine nabavke.

- Kina ne prihvata blokovsku politiku. Mi se ne upuštamo u ideološku konfrontaciju, geopolitičke igre. Protivimo se jednostranim sankcijama i ekonomskoj prinudi kao i prekidu veza - rekao je kineski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin popeo se za govornicu foruma nakon Sija i rekao da je inicijativa Pojas i put "zaista važna, globalna, orijentisana na budućnost i usmerena na stvaranje ravnopravnijih, multipolarnih svetskih odnosa".

- Ovo je zaista globalni plan. On je u skladu sa planom Rusije da se formira veliki evroazijski prostor, kao prostor saradnje i interakcije istomišljenika, gde će biti povezani različiti integracioni procesi - rekao je Putin.

Nekoliko evropskih zvaničnika, među kojima su bili francuski i italijanski ambasadori u Kini i bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafaren, napustili su salu dok je Putin govorio i vratilo se nakon toga.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je istakao potencijal BRI da razvije zanemarena područja, istovremeno naglašavajući potrebu da projekti budu ekološki održivi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track