BAJDENE, POVUCI ATACMS IZ UKRAJINE I DOĐI NA PALAČINKE i ČAJ:Putin kaže da američke rakete ne mogu da promene situaciju u Ukrajini
Foto: AP, EPA Sergey Guneev/sputnik kremlin, AP Evan Vucci

PRVO OBRAĆANJE NAKON UDARA NA DVA RUSKA AERODROMA NA FRONTU

BAJDENE, POVUCI ATACMS IZ UKRAJINE I DOĐI NA PALAČINKE i ČAJ:Putin kaže da američke rakete ne mogu da promene situaciju u Ukrajini

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je američku isporuku taktičkih balističkih raketa dugog dometa ATACMS Ukrajini "još jednom greškom SAD".

Gardijan navodi da je ovo bio prvi Putinov javni komentar nakon do sada nezabeleženog ukrajinskog udara kojim su ranije ove nedelje uništeni vojni helikopteri na dva aerodroma koji su pod okupacijom Rusije.

- Rat je rat. I naravno, ja sam rekao da ATACMS predstavlja pretnju. O tome nema dvojbe. Ali, ono što je najvažnije jesta da su one u potpunosti nesposobne da drastično promene situaciju duž linije kontakta (na frontu). To je nemoguće - kazao je Putin.

Vladimir Putin
foto: EPA Sergey Guneev/sputnik kremlin

On se potom obrušio na američkog predsednika Džoa Bajdena, kojem se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lično zahvalio za isporuku ovih raketa.

- Ako je Rusija izgubila ovaj rat, zašto isporučivati ATACMS? - upitao je retorički šef Kremlja.

ATACMS, raketa ATACMS, Army Tactical Missile System
foto: AP, EPA Sergey Guneev/sputnik kremlin

On je potom imao i neočekivani predlog za predsednika Amerike.

- Neka (SAD) povuku ATACMS natrag zajedno sa svim drugim oružjem. Nek Bajden sedne i pojede palačinke, neka dođe na čajanku - rekao je Putin, koji je ranije poručio da je sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom razgovarao o "privatnim stvarima uz šolju čaja".

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: AP Evan Vucci

Gardijan navodi da je Putin ovo izjavio na marginama foruma inicijative Pojas i put u Pekingu, što je njegovo prvo putovanje van republika bivšeg Sovjetskog saveza otkad je Međunarodni krivični sud u Hagu izado poternicu za njim zbog nezakonitih otmica ukrajinske dece koje su ocenjene kao ratni zločin.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track