"ONI SU KRIVI ZA RAT, NJIHOV TRAG VIDLJIV NA SVAKOM KORAKU": Dmitrij Medvedev izneo svoje tvrdnje o VELIKOM SUKOBU u Izraelu
Foto: AP/Ekaterina Shtukina, EPA/Mohammed Saber

"ONI SU KRIVI ZA RAT, NJIHOV TRAG VIDLJIV NA SVAKOM KORAKU": Dmitrij Medvedev izneo svoje tvrdnje o VELIKOM SUKOBU u Izraelu

Planeta -

Američki trag jasno je vidljiv na svakom koraku palestinsko-izraelskog sukoba počev od 40-ih godina prošlog veka, SAD su činile sve da se protivničke strane ne raziđu mirno, tvrdi zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za izdanje "Izvestija".

Govoreći o tome ko je odgovoran za novi talas palestinsko-izraelskog rata, ruski političar tvrdi da taj sukob ima dugu predistoriju, i da "od 40-ih godina 20. veka u svakom njegovom skretanju u stranu sve većeg mraka i terora, vidljiv je jasan američki trag".

Medvedev je naglasio da su SAD formalno bile među državama koje su 29. novembra 1947. godine glasale za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o formiranju jevrejske i arapske države i internacionalne zone Jerusalima.

Ali, tvrdi on, u svim arapsko-izraelskim ratovima, počev od 60-ih godina prošlog veka, Vašington je podržavao i pumpao oružjem samo jednu stranu i činio sve da se protivnici nikako ne razdvoje mirnim putem.

"Sve je očigledno: isporuke oružja na Bliski istok obezbeđivale su američkim kompanijama ogromnu, a što je najvažnije, stalnu dobit. Vašingtonu je uvek bilo izuzetno važno da očuva svoj uticaj u tom strateški važnom i stalno zaraćenom regionu", izneo je svoje mišljenje Medvedev.

Prema njegovim tvrdnjama, najbolji način za to je garantovana i kontrolisana nestabilnost.

"Ono što su htele, SAD su i ostvarile", tvrdi on.

(Kurir.rs/Sputnjik/Izvestija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track