AMERIKANCI ŠALJU JOŠ JEDAN NOSAČ AVIONA KA IZRAELU! Čak tri moćna plovila krstare Mediteranom, evo ŠTA IM JE ZADATAK
Foto: Youtube/NATO/Ross Roams

AMERIKANCI ŠALJU JOŠ JEDAN NOSAČ AVIONA KA IZRAELU! Čak tri moćna plovila krstare Mediteranom, evo ŠTA IM JE ZADATAK

Planeta -

SAD su obavestile Tursku o slanju još jedne grupe nosača aviona u istočni Mediteran, kako bi bili spremni za moguću evakuaciju civila iz palestinsko-izraelske zone sukoba, preneo je TV kanal TRT Haber pozivajući se na izvore iz turskog Ministarstva odbrane.

"SAD su saopštile da su odredili još jednu grupu nosača aviona. Još nije stigla. Naši američki sagovornici su rekli da neće izvršavati vojne zadatke, već da su uključeni u operaciju moguće evakuacije civila. Mi pažljivo pratimo šta se dešava - rekao je izvor turskog TV kanala.

Ranije je objavljeno da je nosač aviona Šeste flote američke mornarice "Mount Vitni" napustio Gaetu u Italiji 18. oktobra i uputio se ka istočnom Mediteranu.

Kao što je navedeno u saopštenju na internet stranici američke mornarice, on će se "angažovati sa savezničkim i partnerskim snagama" tokom pomorskih operacija i diplomatskih aktivnosti kao deo "nacionalnih napora da se izgradi sveobuhvatna pomorska moć SAD i saveznika" u regionu.

U region je već stigao nosač aviona USS Džerald R. Ford, na kom je bilo više od 4,5 hiljada mornara. Prati ga pet brodova, koji zajedno primaju više od 1,6 hiljada mornara.

Nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer (5 hiljada mornara na brodu) i tri prateća broda (ukupno oko 1 hiljadu američkih vojnika) takođe su otišli ​​na Bliski istok.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track