HAMASOVCI SU JOJ UPALI U KUĆU, ONA IH POSLUŽILA KOLAČIMA Izraelka postala heroj nakon što je na neverovatan način IZBEGLA SMRT
Foto: Miriam Alster/Pool Photo via AP)

HAMASOVCI SU JOJ UPALI U KUĆU, ONA IH POSLUŽILA KOLAČIMA Izraelka postala heroj nakon što je na neverovatan način IZBEGLA SMRT

Planeta -

Kada su se Hamasovi militanti sa granatama pojavili u njenoj dnevnoj sobi, Rejčel Edri ih je poslužila čajem i marokanskim kolačićima sve dok policija nije uletela unutra i ubila napadače.

Njena priča o preživljavanju tokom rata između Izraela i Hamasa pretvorila je 65-godišnju ženu u neobičnog narodnog heroja u Izraelu. Za mnoge, ona je postala simbol genijalnosti svakodnevnih Izraelaca koji su prepušteni sami sebi dok su militanti pretvarali usnule južne zajednice u krvoproliće 7. oktobra.

Nakon ranojutarnje sirene za vazdušni napad, Edri se vratila iz skloništa za bombe u svom rodnom gradu Ofakimu i zatekla grupu Hamasovih militanata u svojoj dnevnoj sobi.

- Jedan od terorista mi je rekao: 'Podsećaš me na moju majku'. „Rekla sam mu: 'Zaista sam kao tvoja majka. Ja ću ti pomoći, ja ću se pobrinuti za tebe. Šta ti treba?' - rekla je Edri.

Nakon što je jedan od napadača sa granatama udario ženu preko lica kundakom pištolja, ona je uspela da ga umiri.

Poslužila je militantima konzervirani ananas, čaj i svoje prepoznatljive marokanske kolačiće. Pevala im je arapske pesme, a oni su odgovarali hebrejskim.

Rejčel Edri
foto: Facebook/The New York Times

- Nakon što su pili i jeli, postali su mnogo smireniji. Počela sam da razgovaram sa njima i u jednom trenutku sam čak na trenutak zaboravla da su teroristi - rekla je ona.

Posle 17 sati, spasilački tim uspeo je da spase Edri i njenog muža uz pomoć njihovog sina Evijatara. I sam lokalni policajac, Evijatar, dao je timu skicu kuće, pomažući tako spasiocima da iznenade militante i da ih ubiju. Pošto je kuća teško oštećena, žena je premeštena u hotel u centralnom Izraelu.

U sredu je ona bila jedna od nekoliko Izraelaca pozvanih da se sastanu sa predsednikom Džoom Bajdenom tokom njegove burne posete Izraelu. Ozarila se i zagrlila Bajdena, čak joj se i Bajden zahvalio što je branila zemlju.

Zbog toga što je militante zasipala grickalicama, Edri se reklamira na mrežama i u nacionalnim medijima kao savršena jevrejska majka, predstavljajući stari stereotip o ženi koja previše hrani goste. Izraelci su je uporedili i sa biblijskim likom Jael, koja ubija zlog generala nudeći mu hranu pre nego što ga ubije u snu.

Njen brat Šimon Koram rekao je da nije bio iznenađen kada je čuo kako je Edri uspela da izbegne skoro sigurnu smrt. Pre rata, Edri je bila poznata po svom gostoprimstvu i velikodušnosti, rekao je Koram, radeći u obližnjoj vojnoj bazi kuvajući obroke za vojnike.

Kurir.rs/AP

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track