UDAR NA ŠENGEN: Sve više članica EU uvodi kontrole na granicama!
Kontrola: Policija proverava putnike na granici, Foto: REUTERS 27 1 2016

OPREZNO

UDAR NA ŠENGEN: Sve više članica EU uvodi kontrole na granicama!

Planeta -

Strah od terorizma posle dešavanja na Bliskom istoku i napada u Francuskoj i Belgiji uticao na slobodan prelazak granica

Dok na Bliskom istoku ključa sukob između Izraela i Hamasa, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije sastali su se juče u Luksemburgu kako bi razgovarali o situaciji u šengenskoj zoni i odluci sve većeg broja članica da uvedu kontrole na svojim granicama.

U Briselu se opravdano plaše prelivanja sukoba s Bliskog istoka u Evropu, na šta ukazuju i napadi u Francuskoj i Belgiji, kada su radikalni islamisti ubili jednog profesora odnosno dvojicu švedskih navijača.

Radikalni elementi

U prilog tome trebalo bi dodati i sve nasilnije propalestinske proteste koji su održani u Nemačkoj i Francuskoj, kao i bacanje Molotovljevih koktela na sinagogu u Berlinu.

Posle Italije, Slovenija je poslednja koja je najavila uvođenje kontrole na svojoj granici prema Hrvatskoj i Mađarskoj, a ranije su kontrole uveli Francuska, Švedska, Danska, Norveška...

Italija je obavestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole prvo na deset dana s mogućnošću produženja. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi obavestio je slovenačkog kolegu Boštjana Poklukara da je cilj uvođenja ove privremene mere prevencija terorizma i organizovanog kriminala. Takozvana zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenačke i italijanske bezbednosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalne radikalne elemente.

Hrvatska, Šengen
foto: Profimedia

- Šengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja evropskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno da prelazimo granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Šengen je propao kao ideja. Možda neke granične prelaze nećemo osetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema - rekao je Boštjan Poklukar.

Povećana pretnja

Slovenački ministar unutrašnjih poslova je za Radio Slovenija potvrdio da je u ovoj zemlji opasnost od terorističkih napada povećana s niske na srednju.

- Moram da istaknem da je bezbednosna situacija u Sloveniji mnogo bolja nego, recimo, u susednoj Austriji ili Italiji - rekao je on, prenosi Delo. Podsećamo, Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015. i iz Beča je najavljeno da će te mere ostati na snazi do maja naredne godine.

šengen, Viza, Kurir.

U sredu je Austrija uvela i kontrolu na granici s Češkom, nakon što je Nemačka uvela nadzor na granicama s Poljskom i Austrijom.

Sve jače kritike za Hrvatsku

Migranti taksijem prelaze granice

Naredne nedelje u Trstu će se sastati ministri unutrašnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a glavna tema biće sigurnost na granicama i insistiranje Hrvatske da ne želi da dozvoli pristup jedinicama Fronteksa na svojoj šengenskoj granici.

Slovenija i Italija su više puta upozorile Hrvatsku, koja je u šengen ušla pre manje od godinu dana, da mora bolje da zaštiti šengensku granicu, posebno s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, zbog ilegalnih migranata. Hrvatskoj je u više navrata nuđena pomoć i u obliku mešovitih patrola, ali je Zagreb uporno to odbijao.

- Ulaskom Hrvatske u šengen migranti više ne prelaze našu granicu kroz šume ili preko reka, već putem, železnicom, pa čak i taksijem. sve govori više od 40.000 ilegalnih prelazaka preko naše granice - dodao je Poklukar. Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track