RAT U IZRAELU 14. DAN: Hamas oslobodio dve američke državljanke, SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu
Foto: EPA/Mohammed Saber, AP/Tsafrir Abayov

najgore tek dolazi

RAT U IZRAELU 14. DAN: Hamas oslobodio dve američke državljanke, SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu

Planeta -

Rat Hamasa i Izraela ušao je u 14. dan.

Sukob je počeo, podsetimo, 7. oktobra napadom Hamasa na izraelska naselja u blizini Pojasa Gaze.

Situacija na granici sa Libanom se tokom prethodnog dana pogoršala i međusobno granatiranje Izraelske odbrambene vojske (IDF) i Hezbolaha postaje sve žešće.

Nastavljaju se napadi IDF na pojas Gaze dok Hamas odgovara ispaljivanjem raketa na izraelske gradove i vojne baze. Vojska je dobila zeleno svetlo za kopneni napad na Pojas Gaze.

Muslimanski protesti protiv Izraela održani su i prethodnog dana u mnogim evropskim zemljama.

Napadnuta je američka vojna baza u Iraku dok je razarač američke mornarice USS Karni tri rakete ispaljene iz Jemena u Adenskom zalivu. Veruje se da je meta bio Izrael.

Mediji su nezvanično objavili da je Iran počeo da pomera balističke raketne sisteme na zapad zemlje. Izrael je dobio prvu seriju oklopnih vozila iz Sjedinjenih Država za zamenu oštećenih u borbama.

22,23 - Za oslobađanje svih talaca

Katar će nastaviti saradnju sa Izraelom i radikalnim palestinskim pokretom Hamas u cilju oslobađanja talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova zemlje Medžid bin Muhamed el Ansari.

21.48 - Poziv na prekid vatre

Ministar spoljnih poslova Libana Abdulah Bu Habib pozvao je Izrael da objavi prekid vatre na 48 sati, javlja Si-En-En.

21.29 - Novi napad na Gazu

Novi raketni napad iz Pojasa Gaze. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su širom juga Izraela, uključujući Sderot, Aškelon i Ašdod.

21.10 - Izrael potvrdio oslobađanje talaca

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potvrdila je da je Hamas oslobodio dvoje američkih talaca, navodeći da je reč o Džudit i Natali Ranan.

Džudit Ranan, Izrael, taoci
foto: Twitter/@krassenstein

Kako se navodi, one su prebačene u Izrael.

Izaslanik izraelskog premijera zadužen za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), sastao se sa oslobođenim taocima na granici sa Gazom i trenutno ih prebacuju u obližnju vojnu bazu, gde ih čekaju članovi porodice, navodi se u saopštenju.

„Vlada Izraela, IDF i ceo bezbednosni sektor uložiće sve napore da bi se locirali i kući vratili svi taoci“, dodaje se u saopštenju.

20.42. - Bela kuća ne brine o unutrašnjim problemima zemlje

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanka Mardžori Tejlor Grin, izjavila je da neće podržati zahtev američke administracije na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom za pomoć Ukrajini i Izraelu, jer Bela kuća ne brine o unutrašnjim problemima zemlje.

„Glasaću protiv izdvajanja novca za zaštitu granica tuđih zemalja“, napisala je Grin na društvenoj mreži „Iks“.

20.19 - Izraelu se daje „dozvola za ubijanje“

Ukoliko Izrael pokrene kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, život bi moglo da izgubi još 10.000 do 15.000 Palestinaca, upozorio je palestinski premijer Muhamed Štaje.

Slepom podrškom Izraelu daje se „dozvola za ubijanje“ i Palestina se nada da SAD neće krenuti tim putem, s obzirom da opstanak Izraela nije ugrožen, rekao je Štaje za Si-En-En.

20.01 - Likvidiran visoko pozicionirani član Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je ranije danas u Pojasu Gaze likvidirala visoko pozicioniranog člana Hamasa Mahmuda Sabiha.

Sabih je radio kao inženjer i rukovodilac jedinice za razvoj strateškog naoružanja.

19.41 - SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu

SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za pregovore, uz učešće Katara, o oslobađanju talaca, piše Blumberg.

19.26 - Protest ispred Kapitola u Vašingtonu

Hiljade aktivista okupilo se ispred Kapitola u Vašingtonu zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja reporter Sputnjika.

Mnogi su došli u tradicionalnoj odeći: žene u hidžabima, a muškarci sa maramama koje je svojevremeno nosio palestinski lider Jaser Arafat. Nekoliko desetina muslimana koji učestvuju na ovom protestu je počelo da se moli.

19.11 - Hitna evakuacija bolnice

Palestinska organizacija Crveni polumesec je saopštila da su od izraelske vojske dobili upozorenje da odmah evakuišu bolnicu El Kuds u kojoj se nalazi 400 pacijenata i 12.000 raseljenih civila.

18.44 - Hamas oslobodio dve američke državljanke

Hamas je saopštio da je oslobodio dve državljanke SAD iz humanitarnih razloga. Kako prenose izraelski mediji, u pitanju su majka i ćerka.

Taj korak je usledio posle napora Katara da „dokaže američkom narodu i svetu da su tvrdnje američkog predsednika Džoa Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane“, rekao je portparol Hamasa.

18.30 - Izraelska kopnena operacija u Gazi zakomplikovala bi situaciju

Izraelska kopnena operacija u Gazi zakomplikovala bi situaciju sa humanitarne i bezbednosne tačke gledišta, izjavio je iranski ministar odbrane, general Mohamed Reza Aštijani.

„Ulazak vojske izraelskog režima u Gazu i izvođenje kopnene operacije zakomplikovaće situaciju sa humanitarne i bezbednosne tačke gledišta“, rekao je Aštijani tokom telefonskog razgovora sa iračkim kolegom Sabetom Muhamedom Saidom, preneli su iranski mediji.

Aštijani je naveo da „zločini izraelskog režima nad stanovnicima Gaze traju već 75 godina uz podršku zapadnih zemalja i SAD“.

18.08 - Erdogan udario po Zapadu

Situacija na Bliskom istoku je bezumlje koje podstiče Zapad, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Umesto da ispravi svoje greške i deluje državnički mudro, izraelska vlast postupa kao organizacija koja provocira vanregionalne igrače. Naš region mora biti spasen od ovog ludila koje podstiču zapadne zemlje i legitimizuju zapadni mediji“, objavio je Erdogan na društvenoj mreži „Iks“.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA Necati Savas

On je apelovao na sve države i međunarodne organizacije da iskreno podrže inicijativu za što skorije uspostavljanje humanitarnog prekida vatre u Gazi.

Erdogan se ponovo obratio izraelskoj Vladi, pozivajući je da „nikada ne širi razmere svojih napada na civile i momentalno obustavi svoje genocidne operacije“.

17.50 - Udar po komandnim centrima Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su od jutros izvele vazdušne udare u Pojasu Gaze na komandne centre Hamasa, punktove za lansiranje protivtenkovskih granata i podzemnu infrastrukturu.

U saopštenju se navodi da su u toku i novi udari na položaje Hamasa.

17.32 - Pojačane mere u Vašingtonu

Mere bezbednosti na Kapitolu u Vašingtonu pojačane su zbog mogućih demonstracija, objavila je kongresmenka Mardžori Tejlor Grin na društvenim mrežama.

U međuvremenu, brojne organizacije pozivale su na još jedan miting podrške prekidu vatre u Gazi.

17.05 - Bajden zatražio novac od Kongresa

Američki predsednik Džozef Bajden uputio je Kongresu zahtev za skoro 106 milijardi dolara na ime pomoći Ukrajini, Izarelu i projekata američke pogranične bezbednosti, saopštila je Bela kuća.

16.37 - Izael izveo napad dronom

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele novi napad dronom protiv terorističke ćelije na granici sa Libanom.

U saopštenju se navodi da je nekoliko antitenkoviskih navođenih rakete ispaljeno na položaje izraelske vojske na granici koja je uzvratila artiljerijskom paljbom.

16.18 - Vanredna sednica Generalne skupštine UN

Vanredna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Palestini, na zahtev Rusije, biće održana 23. oktobra, saopštila je Misija Brazila pri UN.

„Predsedavajući Saveta bezbednosti informisan je da predsednik Generalne skupštine namerava da sazove 10. vanrednu specijalnu sednicu već u ponedeljak, 23. oktobra. To obaveštenje je usledilo nakon što su Sjedinjene Države uložile veto na nacrt rezolucije o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje“, navodi se u saopštenju.

Pored Rusije, održavanje sednice su tražili i Nikaragva, Organizacija islamske saradnje i Liga arapskih država.

16.02 - Poginulo 4.137 osoba

U izraelskim udarima na Pojas Gaze do sada je poginulo 4.137 osoba, a više od 13.000 je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na Zapadnoj obali, 81 osoba je poginula, a više od 1.400 je ranjeno.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, bolnica, Najjar, Najjar hospital
foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

15. 45 . Gutereš: Kamioni sa humanitarnom pomoći moraju što pre da uđu u Gazu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je prelaz Rafa između Gaze i Egipta i pozvao sve strane da dozvole ulazak humanitarne pomoći.

„Sa ove strane vidimo veliki broj kamiona koji prevoze vodu, gorivo, lekove, hranu“, rekao je Gutereš, koji se nalazi na egipatskoj strani prelaza.

On je poručio da ti kamioni moraju „što je pre moguće i u najvećem mogućem broju da se pokrenu pređu na drugu stranu“, preneo je „Harec“.

15.24 - Rusija održava kontakte sa predstavnicima Hamasa

Rusija održava kontakte sa predstavnicima palestinskog Hamasa po pitanju oslobađanja talaca koje drži taj pokret, izjavio je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov.

„Postoje kontakti sa predstavnicima Hamas i ti kontakti su pre svega usmereni na oslobađanje talaca sa lokacija gde se sada nalaze otkako su prvog dana terorističkog napada pripadnici Hamas oteli izraelske civile“, rekao je on u izjavi za „Izvestija“.

Prema podacima izraelske vojske, potvrđeni broj talaca je 203. Ambasador je rekao i da je u eskalaciji sukoba do sada poginulo 20 državljana Rusije.

14.56 - Rusi upozoreni da izbegavaju Izrael i okolne zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preporučuje svojim državljanima da se uzdrže od putovanja u Izrael, Liban, Jordan i palestinske teritorije.

- Snažno preporučujemo građanima Ruske Federacije da se uzdrže od putovanja u region, posebno u Izrael, Liban, Jordan i palestinske teritorije. Кada putuju kroz ove zemlje, budite maksimalno oprezni i povećajte mere lične bezbednosti, izbegavajte područja sukoba i rizika. Pridržavajte se preporuka lokalnih vlasti i poruka ruskih inostranih misija - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

14.19 - Ministar odbrane otrkio ratni plan za Gazu

Ministar odbrane Izraela Joav Galant otkrio je ratne planove i ciljeve Izraela u Pojasu Gaze.

Galant je govoreći na sastanku komiteta za spoljne poslove i odbranu Кneseta u Tel Avivu rekao da ciljevi uključuju eliminaciju Hamasa uništavanjem njegovih vojnih i vladinih kapaciteta.

- To podrazumeva stvaranje novog bezbednosnog režima u Pojasu Gaze -rekao je ministar odbrane.

Galant je rekao članovima odbora da će rat imati tri glavne faze.

Više o tome OVDE

13.10 - Izraelski političar oštro zapretio Rusiji

Izraelski političar uputio je oštre pretnje Rusiji zbog podrške Palestini.

Amir Vajtmen, šef libertarijanskog kluba u Likudu, pojavio se na ruskoj državnoj mreži RT i govorio o borbama između Izraela i militanata Hamasa odnosno ratu Rusije s Ukrajinom.

Više o tome OVDE

13.00 - Hamas nudi oslobađanje talaca u zamenu za prekid vatre

Bi-Bi-Siju je potvrđeno da je Hamas ponudio da oslobodi neke taoce u zamenu za trenutni prekid vatre. Izrael do sada nije pristao na ponudu.

Hamas inače ne drži sve taoce. Neke drže druge naoružane militantne grupe.

Njihovo kontinuirano zatočeništvo u Gazi je faktor koji otežava izraelske komandante koji planiraju upad na tu teritoriju.

12.40 - Napad na crkvu odneo 17 života

Palestinski ministar zdravlja Mai al-Кaila rekao je da je 17 ljudi ubijeno u napadu na kompleks u kome se nalazi pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi u petak.

Ranije je Hamasov ministar informisanja u Gazi izjavio da je Izrael napao crkvu i da se u njoj sklanjaju desetine hrišćana i muslimanskih porodica koje su napustile svoje domove.

IDF se za sada nije oglašavao povodom napada na crkvu.

12.36 - Novi podaci o žrtvama

Ministarstvo zdravlja u Palestini navodi da je od početka sukoba nastradalo 4.137 osoba u Pojasu Gaze.

Istovremeno je povređeno više od 13.000 ljudi.

12.27 - Sleteo avion sa vojnom opremom za IDF

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros na aerodrom Ramon u južnom Izraelu sleteo teretni avion koji je dopremio vojna ambulantna kola i medicinsku opremu za Izraelske odbrambene snage.

Ministarstvo kaže da je to 45. avion sa opremom za IDF koji je stigao u Izrael od početka rata 7. oktobra.

- Do sada je u Izrael stiglo oko 1.000 tona naoružanja koje je dizajnirano da podrži ofanzivne planove IDF - navodi ministarstvo.

12.00 - Novi sukob na granici sa Libanom

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su snage koje deluju u blizini severnog grada Margaliota na granici sa Libanom bile pod vatrom.

IDF ne daje odmah informacije o potencijalnim žrtvama.

Vojnici su prema navodima IDF-a uzvratile vatru i trenutno skeniraju područje u potrazi za osumnjičenima koji su se možda infiltrirali na teritoriju Izraela.

11.16 - Hamas oružje nabavio iz Severne Koreje?

Militanti Hamasa navodno su koristili severnokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra. To navode južnokorejski zvaničnici i dva severnokorejska stručnjaka za oružje koji su analizirali video-snimke napada i oružja koje je zaplenio Izrael.

Više o tome OVDE

10.44 - Izrael gasi Al Džaziru?

Izraelska vlada odobrila je propise koji će joj omogućiti da privremeno ugasi strane kanale vesti tokom vanrednog stanja, kao što je aktuelni rat sa Hamasom u Gazi, ako veruje da taj medij šteti nacionalnoj bezbednosti.

Ministar komunikacija Šlomo Кarhi predvodio je tužbu za donošenje ovih propisa kako bi se zatvorio informativni kanal Al Džazira, za koji tvrdi da je naneo štetu nacionalnoj bezbednosti.

Propisi su retroaktivni što znači da se emitovanje katarske mreže od početka rata sada može koristiti kao osnova za odluku o zatvaranju lokalnog ogranka te čvrsto propalestinske novinske kuće.

10.34 - Projektili pogodili Sderot

Dva projektila ispaljena iz Pojasa gaze pala su u Sderot.

Izraelski mediji navode da da nema povređenih. Većina stanovnika grada već se preselila dok Izrael priprema kopnenu ofanzivu.

9.33 - Prva vazdušna uzbuna posle 11 sati zatišja

Vazdušna uzbuna oglasila se u izraelskim zajednicama u blizini Gaze posle 11 sati zatišja.

Raketni alarmi se oglašavaju u evakuisanim zajednicama Mefalsim i Nir Am u oblasti Gaze. Militanti su poslednje rakete ispalili iz Gaze sinoć nešto pre 23 sata.

Nema neposrednih izveštaja o udarcima ili presretanjama

8.23 - Pogođene pozicije Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tokom noći pogodile još nekoliko lokacija koje pripadaju Hezbolahu u južnom Libanu kao odgovor na jučerašnju raketnu i raketnu vatru na severni Izrael.

IDF navodi i da je izveo napad dronom ubivši operativca Hezbolaha u toj oblasti.

8.19 - IDF tokom noći pogodila 100 ciljeva

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tokom noći pogodile više od 100 ciljeva u Pojasu Gaze.

IDF navodi da je likvidiran i pripadnik Hamasovih pomorskih snaga koji je umešan u ubistvo izraelskih civila na jugu Izraela. Na meti su bili pripadnici Hamasa koji su pokušali da ispale rakete na izraelske borbene avione, podzemni tunel, skladište oružja, komandni centri...

Među metama je bila i džamija u kvartu Džabalija za koju IDF kaže da je sadržavala imovinu i oružje Hamasa i da ju je Hamas koristio kao osmatračnicu i odmaralište.

7.32 - "Najgore tek dolazi"

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je u četvrtak da se njegova zemlja pribojava da "najgore tek dolazi" kad je reč o ratu između Izraela i Hamasa u kome još nema nagoveštaja smirivanja tenzija.

Od početka sukoba 7. oktobra više od 5.000 ljudi je nastradalo dok je više od milion ostalo bez doma.

7.26 - Naređena evakuacija još jednog grada

Izrael je objavio plan evakuacije za Kirjat Šmonu.

Naredbu je objavilo ministarstvo odbrane.

Kirjat Šmona se nalazi na severu zemlje na granici sa Libanom i ima 23.000 stanovnika.

Stanovnike odvode u pansione koje finansira država.

Grad je pogođen raketnim napadima poslednjih dana usred sukoba između naoružanih boraca Hezbolaha i izraelske vojske.

7.15 - Pogođena crkva u Gazi

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija kod Gaze pogođena je tokom izraelskog napada na Gazu, prenosi grčka televizija ERT, pozivajući se na izvore iz palestinskih institucija.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi prijavilo je uništenje pravoslavne crkve Svetog Porfirije u centralnom gradu Gaze kao rezultat izraelskih napadai potvrdilo da ima žrtava među ljudima koji su se sklonili u crkvu - navodi grčka televizija.

7.00 - Bajden izjednačio Rusiju i Hamas

Američki predsednik Džo Bajden povezao je tokom obraćanja naciji rusku invaziju na Ukrajinu i Hamasov napad na Izrael i pozvao Amerikance da ne zaborave da su "svetionik" ostatku sveta.

Bajden je tokom svog petnaestominutno obraćanja iz Ovalnog kabineta, tek drugog od početka mandata, rekao da će od Kongresa zatražiti da pomoć pošalje i Izraelu i Ukrajini i odbacio antisemitizam i islamofobiju koji su prisutni u Americi.

- Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali zajedničko im je da žele da unište demokratiju u susednoj državi - rekao je Biden.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track