PRITISAK: Amerika traži od Izraela da odloži ulazak u Gazu zbog pregovora o oslobađanju talaca!
Čekaju naredbu: Izraelski tenkovi na granici Pojasa Gaze, Foto: EPA / Atef Safadi

Procenjuje se da su teroristi oteli oko 200 osoba

PRITISAK: Amerika traži od Izraela da odloži ulazak u Gazu zbog pregovora o oslobađanju talaca!

Planeta -

Vašington i pojedine članice EU nadaju se da će uspeti da izdejstvuju puštanje makar dela kidnapovanih koje je Hamas oteo 7. oktobra

Američka vlada i pojedine članice Evropske unije vrše pritisak na Izrael da odloži početak kopnene ofanzive na Pojas Gaze kako bi se izdejstvovalo oslobađanje još više talaca koje je Hamas oteo u napadu 7. oktobra!

Kako prenosi agencija Blumberg, Izrael, koji je spreman za kopnenu ofanzivu i koji na granici Pojasa Gaze ima nekoliko stotina hiljada vojnika i na stotine tenkova i oklopnih vozila, pristao je da odloži donošenje naredbe o pokretanju trupa.

Civilne žrtve

Kako je za Blumberg reklo nekoliko upućenih izvora, ne zna se dokad će se Izrael suzdržavati i kad će početi velika vojna operacija izraelskih odbrambenih snaga, za koju se očekuje da će doneti još više civilnih žrtava. Hamas, koji vlada Gazom, zarobio je oko 200 izraelskih civila i vojnika, među kojima je nekoliko desetina američkih državljana.

"Vašington je uključen u tajne pregovore o oslobađanju talaca koji se vode uz posredstvo Katara", objavio je Blumberg.

U petak uveče potpuno neočekivano Hamas je oslobodio dvoje talaca, američke državljanke - majku i 17-godišnju kćerku Džudit Tai Ranan i Natali Ranan. Izraelska strana tvrdi da je njihovo oslobađanje zapravo posledica snažnog pritiska koji se vrši na Hamas. Izrael je od 7. oktobra izvršio na hiljade vazdušnih udara širom Pojasa Gaze, gde na 365 kvadratnih kilometara živi oko 2,3 miliona Palestinaca, a u kojima je poginulo više od 4.100 osoba, dok je preko 12.000 ranjeno.

Preživele pakao: Oslobođene majka i ćerka
Preživele pakao: Oslobođene majka i ćerkafoto: Twitter/@krassenstein

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova je puštanje na slobodu dvoje talaca nazvalo "probojem" i posledicom mnogo dana neprekidne komunikacije među svim umešanim stranama.

- Nastavićemo dijalog s Hamasom u nadi da će svi civili, bez obzira na nacionalnost i državljanstvo, biti oslobođeni - naveli su katarski zvaničnici.

Strategija i plan

Bela kuća je u više navrata ponovila bezrezervnu podršku Izraelu, što je potvrđeno i prošlonedeljnom posetom predsednika Džozefa Bajdena, ali privatno zvaničnici Vašingtona traže od Izraela maksimalan oprez što se tiče civilnih žrtava.

- Izrael mora da ima strategiju i plan, a ne samo taktički vojni manevar. Očekujemo da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo - rekao je jedan zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Blumberg je naveo i da SAD u saradnji sa Izraelom već razmatraju kreiranje nove administracije u Gazi, koja bi trebalo da ima podršku UN i okolnih arapskih zemalja.

Užasi rata: Bombardovanje grada Gaze
Užasi rata: Bombardovanje grada Gazefoto: AP/Tsafrir Abayov, EPA/Mohammed Saber

Lista zahteva Hamasa

Da li su pregovori propali?

Izrael je saopštio da je Hamas oteo 203 civila i vojnika tokom napada i da je 20 kidnapovanih mlađe od 18 godina, dok je između deset i 20 starije od 60 godina. Vol strit džornal prenosi da su pregovori između Hamasa sa jedne, i SAD i Izraela s druge strane, pod pokroviteljstvom Katara, zapali u ćorsokak i da su Vašington i Tel Aviv zahtevali puštanje prve grupe od 50 talaca.

U zamenu za njihovo oslobađanje Hamas je tražio da se uvede "privremeni prekid bombardovanja Gaze, nastavi snabdevanje vodom i ubrza dostava humanitarne pomoći". Izvori bliski pregovaračima tvrde da sporazum verovatno neće biti postignut. Među otetima je i nepoznat broj izraelskih vojnika. Visoki zvaničnik Hamasa Haled Mešal zatražio je oslobađanje 6.000 Palestinaca i Palestinki zarobljenih u izraelskim zatvorima u zamenu za zarobljenike u Gazi. Hamasov šef političkih i međunarodnih odnosa Basem Naim rekao je za Ska njuz da ne zna koliko je otetih još u životu jer su zbog "teškog bombardovanja" prekinute komunikacije.

Samit u Egiptu

Bez ključnih igrača

U Egiptu je juče organizovan samit o krizi u Gazi, ali zbog nedolaska ključnih igrača on je unapred osuđen na neuspeh po pitanju prekida vatre.

Na brzinu sazvan mirovni samit u Kairu okupio je lidere nekoliko arapskih i evropskih zemalja, uz brojne ministre spoljnih poslova. Na njemu ne učestvuju predstavnici Hamasa, Izraela, SAD niti Irana. Prošao prvi humanitarni konvoj

Kratkotrajno olakšanje

Prvi konvoj humanitarne pomoći koji je juče ušao u Pojas Gaze ne treba da bude i poslednji, upozorio je u Kairu šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits.

Ukupno 20 kamiona s pomoći iz Egipta ušlo je u Gazu, koja je pod izraelskom opsadom i granatiranjem.

- Uveren sam da će ova isporuka biti početak trajnog napora za snabdevanje osnovnim dobrima, pre svega hranom, vodom, lekovima i gorivom stanovnika Gaze, na bezbedan, bezuslovan način, bez prepreka - rekao je on.

U kamionima su bili hrana i medicinska pomoć, ali ne i gorivo, koje je neophodno u Pojasu Gaze, čija jedina elektrana ne radi.

UKRATKO

- Francuska vojna obaveštajna služba DRM objavila je da eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posledica izraelskog napada, već da je najverovatnije uzrok neispravna palestinska raketa

- Izraelski Kanal 12 je objavio da su šefovi obaveštajnih službi imali naznake da se očekuje napad Hamasa, ali da su mislili da će biti manjih razmera i da nisu obavestili vojne zvaničnike

- Izraelski ministar odbrane je poručio da njegova zemlja više ne želi da bude odgovorna za dešavanja u Gazi

Kurir.rs

Bonus video:

07:43

IZRAEL ODLAŽE OFANZIVU IZ DVA RAZLOGA?! Analitičari: Kažu Evakuišite se! A gde narod da ide? Treba da prihvate uslove Hamasa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track