MANEVRI IZNAD ITALIJE, HRVATSKE I JADRANA: NATO u Sredozemlju proverava primenu nuklearnog naoružanja, Amerikanci predvode vežbu
Foto: AP/Ana Brigida, Shutterstock

analiza balkanske bezbednosne mreže

MANEVRI IZNAD ITALIJE, HRVATSKE I JADRANA: NATO u Sredozemlju proverava primenu nuklearnog naoružanja, Amerikanci predvode vežbu

Planeta -

U vazdušnom prostoru Hrvatske, Italije i iznad Jadranskog i Sredozemnog mora u toku je NATO vežba "Steadfast Noon 2023" na kojoj se proverava primena nuklearnog naoružanja iz vazdušnog prostora, a predviđeno je da će letovi američkih i savezničkih aviona trajati do 26. oktobra.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, domaćin vežbe je baza Avijano u Italiji.

- Amerikanci drže nuklearne avijacijske bombe u posebnim skladištima u bazama partnera iz NATO i ako se odluči da se posegne za sredstvom najveće moći one se podvešavaju na nosače na borbenim avionima američke ili neke od savezničkih avijacija. Prema proceni Federacije američkih naučnika u bazama Avijano i Gedi na severu Italije nalazi se 35 nuklearnih bombi u posebnim skloništima - piše taj portal.

U tekstu se dodaje da je primarna platforma za nošenje tih sredstava avion F-16 iz dve eskadrile 31. krila, jedinice stalno stacionirane u Avijanu.

Alternativno njima može da se naoruža italijanski jurišnik Tornado ili neki od američkih aviona koji za slučaj potrebe može da dođe iz udaljenih baza.

- Avioni iz te jedinice korišćeni su na borbenim zadacima iznad Balkana 1994. i 1995. i kasnije 1999. godine. Dva F-16 su oborena - jedan 2. juna 1995. kod sela Bravsko dejstvom Vojske Republike Srpske iz raketnog sistema PVO Kub-M, i jedan četiri godine kasnije kojeg je srušila Vojska Jugoslavije kod sela Nakučani sistemom Neva-M - piše u tekstu.

Nato
foto: Shutterstock

U okviru vežbe učestvuje do 60 aviona i 13 zemalja NATO.

- Amerikanci su nosioci zadatka i oni će osim taktičkih borbenih aviona proveriti rad posada strategijskih bombardera B-52H koji će leteli iz Velike Britanije i simulirati dejstva na istoku Sredozmenog bazena. Obuka predviđa simulirana dejstva, ali avioni neće leteti sa nuklearnim bombama. Za potrebe obuke predviđene su vežbovne bombe koje po gabaritima predstavljaju ekvivalent pravih - piše u tekstu.

Na potkrilnim nosačima F-16 mogu da se okače dve nuklearne bombe B61.

Izrael, F-16
foto: Youtube/Figher jet news

Njihova snaga zavisni od izabrane termonuklearne glave koja može da bude od samo 0,3 kilotona, za posebne zadatke uništavanja vrednih objekata dejstva malih razmera i sve do 50 kilotona, dovoljnih da se razori veliki grad.

Vežbe serije "Steadfast Noon" održavaju se svake godine u oktobru, ali menja se zona u kojoj se provode. Ove godine glavna baza za vežbujuće snage biće Avijano.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track