POBUNA: Više od 850 zaposlenih u EU poslalo pismo upozorenja Ursuli fon der Lajen!
Foto: FEPA / RANCISCO SECO / POOL

POBUNA: Više od 850 zaposlenih u EU poslalo pismo upozorenja Ursuli fon der Lajen!

Planeta -

U Briselu, sedištu Evropske unije, došlo je do velikog potresa nakon što je čak 850 zaposlenih u Evropskoj komisiji, ali i drugim organima Unije poslalo pismo upozorenja Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije, u kom je upozoravaju da se previše dodvorava Izraelcima!

Pismo je posledica sve izraženijeg svrstavanja čelnika Evropske unije na jednu stranu u sukobu koji već više od dve nedelje traje na Bliskom istoku, a koji je usledio nakon napada Hamasa na Izrael od 7. oktobra.

Na hiljade žrtava

U tom napadu ubijeno je 1.400 izraelskih vojnika i civila, dok je 2.700 ranjeno, a oko 200 oteto. Nakon napada bez presedana Izrael je uzvratio žestokim vazdušnim napadima na Pojas Gaze u kojima je nastradalo više od 4.300 osoba, dok je preko 14.000 povređeno. Veruje se da se ispod više stotina uništenih zgrada u Gazi nalaze tela još oko 1.300 nastradalih.

Kako je nedavno preneo Euraktiv, zaposleni u Uniji su u pismu prozvali Ursulu fon der Lajen da je posle eskalacije sukoba na Bliskom istoku prvenstveno stala na stranu Izraela, dok zanemaruje odnose sa arapskim zemljama, odnosno muslimanima. Pismo na tri strane poslato je 20. oktobra na adresu šefice Evropske komisije, kao i predstavnicima drugih institucija u EU.

- Mi, skupina zaposlenih Komisije EU i drugih institucija EU koja iz ličnih razloga osuđuje terorističke napade koje je počinio Hamas protiv bespomoćnih civila jednako snažno osuđujemo nesrazmernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u Pojasu Gaze. Zabrinuti smo zbog ravnodušnosti koju je naša institucija pokazala u proteklih nekoliko dana prema tekućem masakru civila u Pojasu Gaze, nepoštovanju ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava - navodi se u pismu.

Licemerje i nejednaki standardi

Izostala sa samita u Egiptu

Njujork tajms je u izveštaju s mirovnog samita u Egiptu naveo da se Ursula fon der Lajen nije ni udostojila dolaska, već je poslala jednog od zamenika. U ovako kompleksnoj situaciji otvara se pitanje da li ona dobija platu kako bi povećala rizike po EU. U Egiptu su bili lideri Grčke, Kipra, Italije i Španije. U većem delu arapskih i muslimanskih zemalja odgovor Zapada izazvao je kritike za licemerje i nejednake standarde zbog izostanka osuda izraelskih vazdušnih udara na civile u Gazi - za koje su kritičari rekli da je ista vrsta nasilja koju su zapadne zemlje opisale kao „ratni zločin“ kada je Rusija napala Ukrajinu.

Poslušno sledi Bajdena

Utisak je da je Ursula fon der Lajen zauzela poziciju identičnu američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji ključne odluke na spoljnopolitičkom planu donosi na osnovu istraživanja javnog mnjenja i koji je radikalnom izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu ponudio snažnu finansijsku i vojnu pomoć, što je izazvalo dodatni bes među arapskim zemljama. Nije jasno zbog čega šefica EK tako poslušno sledi retoriku američkog predsednika.

- Evropska unija rizikuje gubitak kredibiliteta - upozorava se još u pismu i od Ursule fon der Lajen se traži da obe strane pozove na prekid vatre i zaštitu civila, što je u skladu sa evropskim međunarodnim humanitarnim vrednostima.

Aleksandar Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track