IZRAEL KIPTI OD BESA ZBOG SNIMKA NEMAČKOG DIPLOMATE: Leteo paraglajderom, a njegova poruka Gazi digla celu državu na noge (VIDEO)
Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia, EPA Mohammed Saber, YouTube/ Middle East Eye

neće da osudi hamas

IZRAEL KIPTI OD BESA ZBOG SNIMKA NEMAČKOG DIPLOMATE: Leteo paraglajderom, a njegova poruka Gazi digla celu državu na noge (VIDEO)

Planeta -

Nemački političar i nekadašnjii izaslanik EU u Pojasu Gaze optužen je za ohrabrivanje Hamasa da koristi paraglajdere u napadu na Izrael!

Sven Кun fon Burgsdorf objavio je sredinom jula snimak na kome se vidi kako leti paraglajderom iznad Gaze.

- Prvi let paraglajdingom u Gazi u istoriji. To nam govori da je sve moguće u Gazi! Jednom kad oslobodimo Palestinu i Gazu možete da uradite istu stvar - rekao je diplomata nakon što se vinuo iznad obale Gaze.

Hamas je nekoliko meseci kasnije, međutim, koristio takve jedrilice da napadne jug Izraela. Jevrejska država je odmah objavila rat Hamasu i pokrenula razorne vazdušne napade na Gazu.

To je navelo nemačkog diplomatu da osudi Izrael tvrdeći da "nije važno" šta je Hamas uradio.

- Ne može Izrael da ima carte blanche jer je 1.000 ili 1.200 Izraelaca doživelo okrutna i šokantna dela. To nije izgovor koji možete da koristiti kako bi sravnili Gazu - rekao je Sven Кun fon Burgsdorf tokom nedavnog radio intervjua.

Diplomata se našao usred debate oko rata Izraela i Hamasa nakon što se ponovo pojavio snimak na kome leti paraglajderom iznad Gaze tvrdeći da bi Palestinci mogli da uživaju u stvarima poput paraglajdinga i kajaka ako Izrael prekine blokadu.

Sven Kuhn von Burgsdorff
foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je tada snimak kao oblik provokativne propagande koja služi samo da se osnaži Hamas.

- Evropski diplomata je odavno zaboravio da predstavlja Evropsku uniju i njene države članice. Nastavlja da predstavlja palestinski narativ i da bude propagandno oruđe u rukama terorističkih organizacija koje kontrolišu Gazu - navelo je tada ministarstvo.

Predstavnik delegacije EU u Palestini rekao je tada Rojtersu da je paraglajder pripadao nemačkom diplomati.

Fon Burgsdorf je napustio funkciju u Gazi u avgustu, ali je nastavio da izražava svoje protivljenje akcijama Izraela na palestinskoj teritoriji - uključujući i nedavne vazdušne napade.

Diplomata je u radio intervjuu za izraelske medije rekao da ništa ne opravdava upotrebu takve "smrtonosne sile" bez razlike i proporcionalnosti što se palestinskog stanovništva u Gazi tiče.

- Ne može Izrael da preti da će bombardovati koridore i pošiljke sa humanitarnom opremom. To jednostavno ne sme da se dogodi. To je još jedan ratni zločin ako se dogodi - dodao je diplomata.

Fon Burgsdorf nije osudio napad Hamasa tokom kog je nastradalo nekoliko stotina nevinih civila, među kojima žene i deca, a oteto je više od 200 ljudi.

(Kurir.rs/NY Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja