"IZRAEL NE BIRA CILJEVE, GAĐAJU BOLNICU" Stručnjaci analiziraju: Hamas nije reagovao na vreme, sada su CIVILI NEIZBEŽNA META!
Foto: EPA/Mohammed Saber, EPA/Hannibal Hanschke, AP/Ohad Zwigenberg, Kurir TV

kurir tv

"IZRAEL NE BIRA CILJEVE, GAĐAJU BOLNICU" Stručnjaci analiziraju: Hamas nije reagovao na vreme, sada su CIVILI NEIZBEŽNA META!

Planeta -

Ovo je 17. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

U Izraelu je od napada Hamasa stradalo više od 1.400 ljudi, a palestinski zvaničnici u Pojasu Gaze su od tada tu zabeležili više od 4.600 mrtvih u izraelskim vazdušnim udarima, od čega je do sada poginulo 1.756 dece.

Palestinski zvaničnici u Ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas kažu da je 436 ljudi ubijeno u Gazi od nedjelje ujutro do pre 4 sata.

Izrael, Izraelska vojska, patrola, Kibuc Beri
foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je trupama da narod Izraela vodi borbu za sopstveni život i da se u ratu protiv Hamasa radi o slučaju "uspeti ili umreti".

Nakon što je Izrael pre dve nedelje proglasio “potpunu opsadu” Gaze, bolnicama u Gazi ponestaje lekova, vode i struje. Bolnica u Gazi zabeležila je slučajeve dece kojima su roditelji ispisali imena na njihovim telima, zabrinuti da bi “svašta moglo da im se desi” i da neće moći niko da ih identifikuje.

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o ovoj temi jesu Velibor Vukašinović, vojni pilot, Dragoljub Kojičić, politički filozof i Duško Lopandić, diplomata

Izrael
foto: AP Francisco Seco

Prvo je Vukašinović, kao vojni pilot, odgonetnuo koje mete gađa Izrael, pa je rekao zbog čega je ne moguće selektivno gađanje na takvom području.

- Gaza je jedno područje od otprilike 350 kvadratnih kilometara, tamo je ozbiljna gustina naseljenosti s obzirom na to da tamo živi nešto više od dva miliona Arapa. Smatram da je tu ne moguće selektivno gađati. Dokaz za to je pogodak na bolnicu, to je neviđeni i nečuveni ratni zločin. Verujem da Hamas štiti građane, međutim gustina naseljenosti je prevelika. Danas sam gledao snimke nekih objekata na kojima nema PVO, niti raketnih jedinica ili bilo čega. Onda vidite zgradu od deset spratova, koja se ruši kao kula od karata nakon napada. Ginu ljudi, deca. Odgovorno tvrdim, da je ne moguće selektivno gađanje ciljeva. Takva je infrastruktura Hamasa, da jednostavno ne možete gađati bez civilnih žrtava - započeo je Vukašinović, pa dodao:

- Sigurno su postojali da se ta stvar reši blagovremeno. Prosto je neverovatno da je desetine hiljada raketa Hamasa stiglo u Palestinu, a da to izraelska obaveštajna služba nije opazila. Čini mi se kao da je ovo pomeranje težišta, u smislu da je ovo vađenje za nešto što se dešava na drugim frontovima. Dakle, nije moguće izbegnuti bolnice i sve te institucije, zbog gustine naseljenosti.

02:17

IZRAEL NEMA BIRA CILJEVE, GAĐALI SU BOLNICU Stručnjaci analiziraju: Infrastruktura Hamasa je najveći problem da se SPASE CIVILI!

Kojičić je odgovorio da li je pojas Gaze na korak do humanitarne katastrofe:

- Smatram da je odavno prekoračena granica da se Gaza nalazi u humanitarnoj katastrofi. U ovoj situaciji, kada nisam emotivno za jednu stranu, mogu otprilike da uspostavim jednu vrstu velike slike. Što se tiče pomenute katastrofe, da bismo došli na taj odgovor, moramo razumeti celu situaciju. Da se vraćamo unazad, nema smisla, ko je kriv, ko je počeo itd. To nigde ne vodi, jer ne može da se objasni. Papa Francisko je apelovao da se otvore humanitarni koridori. Oni koji su najneviniji, stari ljudi, nemoćni, bolesnici, deca... Oni su najveće žrtve, kao i u Izraelu kada su najveće žrtva bila deca sa neke rejv žurke kada su ih ovi napali kao u filmu. Doduše, tamo neće biti lako otvoriti humanitarne koridore, zbog same kompozicije prostora.

Lopandić je komentarisao činjenicu da Hamas ima političko krilo koje se nalazi u bogatim arapskim naftnim zemljama, a procenjuje se da ta Al Kasim brigada ima 20.000 boraca.

- Čak je i Mosad smatrao da Hamas nema potencijal koji je pokazao da ima sa napadom koji je iznenadio sve. Teško da ja mogu odgovoriti na pitanje o njihovom potencijalu, ali očigledno da je ovo komplikovan rat. To je veoma gusta populacija, a čuli smo i kako je to iz vojnog aspekta. Oni koji svesno i namerno ubijaju civile, kao što je to Hamas uradio u Izraelu. Svakako da i Izrael ima drastične napade, neizbežno ubijaju civile, ali nemaju za glavni cilj civile.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:40

IZRAEL ĆE KRENUTI U KOPNENU OFANZIVU, UKLJUČIĆE SE I ONI! Zorić tvrdi: Može doći do eskalacije terorizma na SRBIJU I CELU EVROPU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track