IZRAELSKI KOMANDOSI POKUŠALI DA OSLOBODE TAOCE? Upali dok su padale bombe na Gazu, došlo do žestokog okršaja, ima i mrtvih
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

hamas odbio napad

IZRAELSKI KOMANDOSI POKUŠALI DA OSLOBODE TAOCE? Upali dok su padale bombe na Gazu, došlo do žestokog okršaja, ima i mrtvih

Planeta -

Izraelski specijalci pokušali su navodno u noći između nedelje i ponedeljka tokom jednog od najsnažnijih bombardovanja ciljeva u Pojasu Gaze da oslobode deo talaca koje je Hamas oteo u napadu od 7. oktobra!

Akcija je prema nepotvrđenim informacijama okončana bez uspeha i u njoj je poginuo jedan izraelski vojnik dok ih je nekoliko ranjeno. Kontraadmiral Danijel Hagari, koji je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), potvrdio je da su tokom noćne akcije učestvovale oklopne i pešadijske jedinice:

- Cilj operacije bila je eliminacija izolovanih grupa terorista u okviru pripreme za narednu fazu rata. Ovo su racije koje ulaze duboko u Pojas Gaze. Njihov cilj je i da se prikupe informacije o taocima koje je Hamas oteo.

Cilj upada navodno je bio da se lociraju taoci i pripremi teren za nastavak kopnenih operacija. Prema procenama izraelskih vlasti Hamas je oteo ukupno 222 izraelska vojnika i civila.

Oružano krilo Hamasa Iz el Din el Kasam brigades potvrdilo je da je u noći između nedelje i ponedeljka došlo do okršaja sa izraelskim snagama koje su se infiltrirale u Pojas Gaze i da je uništen deo izraelske vojne opreme. Do okršaja je došlo nedaleko od Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze.

- Naši borci su uništili dva buldožera i jedan tenk nateravši napadače na povlačenje pre nego što su se bezbedno vratili u bazu - naveo je Hamas u saopštenju.

Izraelska strana nije komentarisala gubitak buldožera i tenka.

TAOCI U TUNELIMA?

Izraelski mediji su preneli da su tri vojnika ranjena od kojih dvojica lakše. Navodno su pripadnici Hamasa raketom pogodili tenk u kome su se vojnici nalazili.

Veruje se da Hamas otete vojnike i civile, među kojima je više njih sa dvojnim državljanstvom, drži dobro skrivene u mreži podzemnih tunela. Procenjuje se da se mreža tunela prostire na 500 kilometara. Neki od njih su široki i po 30 metara zbog čega ih nazivaju i "Gaza metro". Ove tunele Hamas koristi kao skladišta oružja i municije, a u njima se navodno nalaze i fabrike za proizvodnju lakog naoružanja.

NILI LOVI SVE UMEŠANE U NAPAD

Izraelska spoljna obaveštajna služba Mosad i unutrašnja Šin Bet osnovale su novu jedinicu Nili čiji je cilj da pronađe i ubije sve koji su učestvovali u napadu na Izrael od 7. oktobra!

Kako prenosi Tajms of Izrael jedinica je nazvana Nili po tajnoj jevrejskoj špijunskoj organizaciji iz Prvog svetskog rata. Nili je akronim od rečenice na hebrejskom iz Biblije - "Slava Izraela neće biti lažna".

Procenjuje se da je u napadu na Izrael od 7. oktobra učestvovalo oko 2.500 palestinskih ekstremista.

(Kurir.rs/A.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track