MOSKVA JE BILA TRAGEDIJA, BRISEL JE SAMO LOŠA PARODIJA: Orban ponovo šokirao izjavom - "Oni sviraju, ali mi IGRAMO KAKO ŽELIMO"
Foto: Zorana Jevtić

MOSKVA JE BILA TRAGEDIJA, BRISEL JE SAMO LOŠA PARODIJA: Orban ponovo šokirao izjavom - "Oni sviraju, ali mi IGRAMO KAKO ŽELIMO"

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je na godišnjici neuspele pobune svoje zemlje protiv SSSR-a 1956. optužujući Evropsku uniju da traži dominaciju nalik sovjetskoj pokušavajući da Budimpešti oduzme njen identitet.

- Danas se pojavljuju stvari koje nas podsećaju na sovjetska vremena - rekao je Orban u govoru u ponedeljak u gradu Vespremu na zapadu Mađarske.

- Da, istorija se ponavlja. Srećom, ono što je nekada bila tragedija sada je u najboljem slučaju komedija. Na sreću, Brisel nije Moskva. Moskva je bila tragedija. Brisel je samo loša, savremena parodija - rekao je Orban.

On kaže da je Brisel pokušao da nametne model liberalne demokratije koji je mađarski narod odbacio.

- Morali smo da igramo kako Moskva svira - rekao je Orban o četiri decenije Mađarske pod sovjetskom kontrolom.

- I Brisel svira, ali mi igramo kako želimo, a ako nećemo, onda ne igramo.

Orban je rekao da Mađari imaju drugačiji pogled na slobodu od svojih zapadnih saveznika.

- Za zapadnjake sloboda znači bekstvo – oslobodite se sebe, oslobodite se onoga gde ste rođeni, promenite naciju, promenite pol, promenite identitet.

On je dodao da je za Mađare sloboda "životni instinkt" i da nisu voljni da se odreknu svog identiteta. "Pomisao da ne budemo ljudi, hrišćani i Mađari je kao da cepamo naša srca", rekao je Orban.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track