IZRAEL OTKRIO ZAŠTO NE KREĆE U KOPNENU OFANZIVU NA GAZU Jedan od razloga je SMRTONOSNA ZAMKA HAMASA, evo o čemu je reč
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

IZRAEL OTKRIO ZAŠTO NE KREĆE U KOPNENU OFANZIVU NA GAZU Jedan od razloga je SMRTONOSNA ZAMKA HAMASA, evo o čemu je reč

Planeta -

Izrael ne žuri pre pokretanja kopnene invazije na Gazu jer bi njihove snage "upale u smrtonosnu zamku" koju je postavio Hamas da su ušle prebrzo, rekao je visoki izraelski diplomata.

Emanuel Nason, viši zvaničnik u ministarstvu spoljinih poslova, rekao je takođe da "nije loša stvar" da oružane snage deluju sporo zbog krize s taocima.

Diplomata je odgovarao na pitanje Skaj njuza o tome je li izraelska vlada odložila očekivani kopneni napad na palestinsku enklavu zbog talaca i zabrinutosti među saveznicima - poput SAD-a i Velike Britanije - da će izraelska vojna akcija dovesti do regionalne eskalacije.

Nason, viši zamenik glavnog direktora za javnu diplomatiju u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je da je napad Hamasa osmišljen da prvo terorizuje izraelski narod, a zatim da gurne političke i vojne vođe da prebrzo pošalju vojnike u Gazu.

To bi dovelo do toga da Izraelske obrambene snage (IDF) "padnu u sve zamke koje je pažljivo pripremio Hamas", rekao je on na brifingu za medije u gradu Sderotu, u blizini Gaze.

Gaza, Izrael
foto: AP Hatem Ali

- Znamo da bismo, da smo ušli u Pojas Gaze prvog, drugog ili trećeg dana, upali u smrtonosne zamke, a to bi takođe značilo i vrlo važne gubitke u pogledu izraelskih vojnika - pojasnio je on.

Potpuna kopnena invazija na Gazu nije bio glavni scenario za koji su se izraelske snage pripremale poslednjih godina, signalizirao je viši diplomata.

- Ovo nije bio način na koji smo zamislili naše odnose s regionom. Zato moramo da pripremimo vojnike. Takođe moramo imati maksimalnu inteligenciju kako bismo tačno shvatili sa čime imamo posla - rekao je.

Umanjio je špekulacije u izraelskim medijima o napetostima između vojske i kancelarije premijera oko vremena kopnenog upada.

- Čekajući... dobijamo stalno odobravanje i potporu međunarodne zajednice... međunarodna zajednica stoji uz Izrael, a mi ne žurimo i mislim da je to verodostojno - dodao je zvaničnik.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

06:10

IZRAEL PRIPREMIO 6 ARMIJA ZA RAT NA VIŠE FRONTOVA I KOPNENU OFANZIVU! Tomić tvrdi: Od ove 2 zemlje zavisi ulazak u sukob Irana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track