LOŠE NAM SE PIŠE: Naučnici šokirani nakon istraživanja, gasi se ključna arterija planete, nije im jasno šta se TAČNO DEŠAVA
Foto: EPA

dokaz

LOŠE NAM SE PIŠE: Naučnici šokirani nakon istraživanja, gasi se ključna arterija planete, nije im jasno šta se TAČNO DEŠAVA

Planeta -

Najnovije istraživanje naučnika pokazalo je da Golfska struja definitivno slabi.

Istraživači Okeanografskog instituta "Vuds Hol" u ​​Masačusetsu, međutim, nisu sigurni da li je to posledica klimatskih promena. Rezultati studije objavljeni su krajem septembra u časopisu Geophisical Research Letters.

- Golfska struja odnosno protok tople vode kroz Floridski moreuz usporio je za četiri odsto u poslednjih 40 godina sa ozbiljnim implikacijama na svetsku klimu i sa 99 odsto verovatnoće da to slabljenje nije slučajno - navodi se u saopštenju instituta.

Vodeći autor studije Kristofer Pikuh, okeanograf instituta, smatra da je to najjači i definitivni dokaz da okeanska struja slabi.

To je istovremeno prvi definitivan i nedvosmislen dokaz da su se okeanske struje promenile. Značajno slabljenje Golfske struje u poslednjih 40 godina primećeno je u Floridskom moreuzu. Određivanje jačine Golfske struje važno je za praćenje cirkulacije u severnom Atlantiku i prikupljanje podataka o tome kako okean reaguje na klimatske promene.

UZROK NEPOZNAT

Golfska struja je samo sporedna komponenta termohalinske cirkulacije iliti deo globalnih okeanskih struja koje prenose kiseonik, hranljive materije, ugljenik i toplotu širom planete, a istovremeno kontrolišu nivo mora i aktivnost uragana. Naučnici u studiji ne navode razlog slabljenja Golfske struje i ističu da to tek treba da se utvrdi.

Golfska struja je topla i brza okeanska struja u Atlantiku. To je deo globalne termohalinske cirkulacije. Toplota koju prenosi neophodna je za održavanje umerenih uslova i regulisanje nivoa mora. Jedan njen deo počinje u Meksičkom zalivu i naziva se Floridska struja, a severno od Bahama spaja se sa Antilskom strujom i naziva se Zalivska struja. Neko vreme prati obalu Sjedinjenih Američkih Država pre nego što skrene na istok preko Atlantika oko Njufaundlenda.

Zapadno od Britanskih ostrva, nakon delimičnog odvajanja, postaje Severnoatlantska struja i nastavlja se ka severu Evrope. Nakon što potone duboko u okean i otpusti svoju toplotu u atmosferu, voda polako teče na jug, gde se ponovo zagreva i ciklus se ponavlja.

KLJUČNA ARTERIJA OKEANSKIH STRUJA

Golfska struja je ključna arterija okeanskih struja i posledice njenog slabljenja su globalne.

Da bi otkrili definitivne dokaze usporavanja toka Golfske struje, naučnici su analizirali podatke prikupljene u proteklih 40 godina iz tri odvojena izvora - podvodnih kablova, satelitskih visinomera i posmatranja na licu mesta. Pratili su kretanje struje oko Floridskog moreuza. Njihova statistička analiza je otkrila da je struja usporila za četiri procenta pri čemu se čini da je samo jedan procenat posledica nasumičnih fluktuacija u njihovom merenju.

Na prvi pogled pomeranje od četiri procenta može izgledati kao minimalna promena, ali vlada zabrinutost da je to zapravo tek spor početak.

- To je kao u prvim danima izbijanja kovida. Ljudi su rekli: "Imamo samo 60 slučajeva i nije nas briga". Ljudi, unapred, imamo problem - rekla je okeanograf Helen Čerski sa Univerziteta u Londonu (UCL) koja nije bila uključena u studiju.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track