SINOVI U 40-IM ODBIJALI DA JOJ SE ISELE IZ KUĆE: Nisu plaćali račune, ŽIVELI ZA DŽABE! Revoltirana majka povukla DRASTIČAN POTEZ
Foto: Shutterstock, Ilustracija

šok u italiji, završili na sudu

SINOVI U 40-IM ODBIJALI DA JOJ SE ISELE IZ KUĆE: Nisu plaćali račune, ŽIVELI ZA DŽABE! Revoltirana majka povukla DRASTIČAN POTEZ

Planeta -

Procenat odraslih Italijana koji još uvek žive sa roditeljima već dugo je visok, ali jedna majka je bila primorana da preduzme drastične mere nakon što su njena dva sina, obojica u 40-im godinama, odbila da napuste "udobnost porodične kuće".

Žena (75) iz grada na severu Italije, Pavije, umorila se od toga da izdržava svoje sinove (40 i 42 godine) i u nekoliko navrata je pokušala da ih ubedi da nađu nezavisniji životni aranžman, posebno s obzirom su obojica imali posao.

"Ali nijedan od njih nije želeo da zna“, rekla je ona, prema izveštaju u lokalnim novinama La Provincia Pavese.

Ovoj majci je zasmetalo i to što njeni sinovi ne doprinose kućnim troškovima ili poslovima, preneo je list. Zato ih je izvela pred sud, što je kulminiralo sudijom iz Pavije, Simonom Caterbi, koja je saosećala sa njenim problemom i izdala nalog za iseljenje muškaraca.

Baba, Silovanje, Zlostavljanje, Silovana, Starica
foto: Shutterstock

U svojoj presudi, Caterbi je rekla da, iako je za muškarce koji još uvek žive u kući s majkom prvobitno bila garantovana "obaveza roditelja da obezbedi izdržavanje“, to više nije opravdano s obzirom na činjenicu da su stariji od 40 godina. Muškarci imaju rok do 18. decembra da se isele.

Skoro 70 odsto ljudi u Italiji starosti između 18 i 34 godine i dalje živi kod kuće sa roditeljima, prema podacima iz 2022. godine: 72,6 odsto su muškarci i 66 odsto žene.

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da je od mladih odraslih koji žive kod kuće 36,5 odsto studenata, 38,2 odsto ima posao, a 23,7 odsto ga traži.

Iako je u Italiji oduvek postojala kultura više generacija koje žive pod jednim krovom, broj mladih koji duže ostaju u porodičnoj kući poslednjih godina je porastao, uglavnom kao rezultat teških ekonomskih uslova i dugog vremena koje je potrebno da nađu stabilan posao.

zgrada, stan, nekretnina, prodaja stanova, izdavanje stana, novogradnja
foto: Shutterstock

Međutim, mnogi su deklarisani kao "bamboccioni" (velike bebe), izraz koji je prvi italijanski političar upotrebio 2007. godine kako bi ismevao odrasle koji još uvek žive sa svojim roditeljima i koji sugeriše da neki to rade zbog pogodnosti besplatne sobe i pansiona.

Iako je nalog za deložaciju retkost, u Italiji je bilo slučajeva da su roditelji odvedeni na sud od strane njihove odrasle dece koja još uvek očekuju finansijsku podršku. U jednom slučaju, 2020. godine, italijanski vrhovni sud je odbacio žalbu 35-godišnjeg muzičara sa pola radnog vremena, koji je tvrdio da njegov prihod od 20.000 evra nije dovoljan za život i da mu je potreban novac od roditelja. Njegov slučaj je odbijen, sudskom presudom da mladi nemaju automatsko pravo na finansijsku podršku roditelja.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja