OPŠTI NAPAD NA GAZU JOŠ NIJE POČEO IZ DVA RAZLOGA? Čuveni izraelski general poručio - "Ako nam treba POMOĆ SOTONE..."
Foto: Youtube/kfir kasharian/Calcalist | כלכליסט

OPŠTI NAPAD NA GAZU JOŠ NIJE POČEO IZ DVA RAZLOGA? Čuveni izraelski general poručio - "Ako nam treba POMOĆ SOTONE..."

Planeta -

General-major u rezervi Amos Jadlin, bivši šef Amana (obaveštajne službe Izraelskih odbrambenih snaga), rekao je da je strateški cilj izraelske operacije u Gazi "slamanje vojnih sposobnosti Hamasa".

Jadlin je naglasio da su po tom pitanju "SAD 100 odsto uz Izrael".

On tvrdi da odlaganje početka kopnene invazije nije rezultat američkog pritiska, i rekao da su dva ključna razloga iza toga.

- Jedan je da pokušamo, pre napada, da povučemo humanitarni korak, bar da se vrate deca... Devetomesečna beba, deca mlađa od 14 godina... Svi treba da se vrate kući - rekao je Jadlin.

On je precizirao da su SAD zatražile odlaganje za "određeni broj dana jer Iranci napadaju njihove snage na Bliskom istoku".

Jadlin je govorio i o povezanosti Katara i Hamasa, tvrdeći da je palestinska militantna organizacija "deo iste osovine Muslimanskog bratstva - u Egiptu, Kataru i Turskoj".

- Ali, nije Katar izmislio Hamas. Ako će nam trebati pomoć "sotone" koji se zove Katar, da vratimo žene, decu, povređene, sve naše ljude iz Gaze, moramo da uradimo to. A račune ćemo da svedemo kasnije.

Jadlin je pre karijere u Amanu bio borbeni pilot u 102. eskadrili "Leteći tigrovi", i tokom Jom-kipurskog rata je leteo na avionu "Skajhok".

Bio je među prvim izraelskim pilotima koji je tokom osamdesetih godina leteo na avionu F-16, i učestvovao je u Operaciji Opera, napadu na nuklearni reaktora Sadama Huseina u Osiraku.

Ukupno ima više od 5.000 sati leta, i izvršio je 250 borbenih misija.

(Kurir.rs/Jerusalem Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track