MASOVNI UBICA IZ MEJNA OSTAVIO OPROŠTAJNU PORUKU SINU: Policija ga jurila 2 dana, a na kraju pronađen mrtav (VIDEO)
Foto: Printscreen/X, EPA Cj Gunther

novi detalji

MASOVNI UBICA IZ MEJNA OSTAVIO OPROŠTAJNU PORUKU SINU: Policija ga jurila 2 dana, a na kraju pronađen mrtav (VIDEO)

Planeta -

Robert Kard koji je ubio 18 ljudi u kuglani i restoranu u Luistonu pronađen je mrtav u petak.

Time je okončana potera od 48 sati koja je usledila nakon najsmrtonosnije epizode nasilja u istoriji američke savezne države Mejn.

Guvernerka Dženet Mils saopštila je na konferenciji za novinare u petak uveče da je Kard pronađen mrtav u okolini Lizbona sa prostrelnom ranom koju je očigledno sam sebi naneo.

- Duga potraga se završila. Policija će nastaviti istragu kako bi se utvrdila istina o tome šta se dogodilo. Stanovnici Mejna mogu da odahnu - rekla je Mils i dodala da je o svemu obavestila predsednika SAD Džozefa Bajdena i članove Kongresa.

OSTAVIO OPROŠTAJNU PORUKU SINU

Policija je pronašla telo rezerviste američke vojske u objektu za reciklažu u kome je do nedavno radio.

Dvojica policajaca su ranije rekli za AP da su prilikom pretresa kuće koja je povezana sa Kardom pronašli poruku koja je bila naslovljena na njegovog sina.

Zvaničnici su to opisali kao samoubilačku poruku, ali su rekli da se u njoj ne navode nikakvi konkretni motivi za pucnjavu u Luistonu.

Istražitelji su juče pretražili Kardov automobil i pronašli pušku AR-15 koja je navodno slična onoj koja je korišćena prilikom napada.

DVA DANA POTRAGE

Stotine policajaca je pretraživalo Luiston i okolna područja u Mejnu nakon pucnjave, a građanima u nekoliko gradova rečeno je da se smeste na bezbedno i drže vrata zaključena.

Policija je pre toga potvrdila da su se incidenti dogodili u jednom ugostiteljskom objektu i kuglani koji su udaljeni oko šest i po kilometara. Luiston je grad sa 37.000 stanovnika.

NAJGORE MASOVNO UBISTVO U ISTORIJI DRŽAVE

Američka savezna država Mejn ima dugogodišnju tradiciju posedovanja oružja vezanu za lov i sportsko streljaštvo i u njoj se ne zahteva dozvola za njegovo nošenje.

Komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je imena svih 18 žrtava na konferenciji za novinare u petak i rekao da su njihove porodice obaveštene. Svi žrtve su starosti od 14 do 76 godina, a to je najgore masovno ubistvo u istoriji američke države Mejn koja je tokom 2022. imala ukupno 29 ubistava.

Predsednik SAD Džo Bajden je naredio da se sve američke zastave spuste na pola koplja do zalaska sunca u ponedeljak povodom ovog tragičnog događaja.

Bajden je nakon objave da je Kard mrtav rekao da su posle pucnjave usledila još dva tragična dana za celu zemlju.

- Večeras smo zahvalni što su Luiston i okolne zajednice bezbedni nakon što su proveli teške dane krijući se u svojim domovima - rekao je Bajden.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja