DRAMA NA AERODROMU U DAGESTANU: Demonstranti upali na pistu, jure putnike koji su doleteli iz Izraela, uznemirujuće scene
Foto: Printscreen/Twitter

haos

DRAMA NA AERODROMU U DAGESTANU: Demonstranti upali na pistu, jure putnike koji su doleteli iz Izraela, uznemirujuće scene

Planeta -

Veliki broj stanovnika Mahačkale uleteo je na pistu aerodroma nakon što je sleteo avion iz Izraela.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se propalestinski demonstranti koji na aerodromu u prestonici Dagestana pokušavaju da dođu do putnika koji su doleteli iz Tel Aviva.

Na aerodrom su stigle jake policijske snage, međutim, to nije sprečilo demonstrante. Na snimcima se vidi kako pokušavaju da prevrnu policijsko vozilo. Vidi se i da među putnicima koji su došli iz Izraela ima i dece.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj navodi da je aerodrom u Mahačkali privremeno zatvoren za dolaske i odlaske.

- Mere su na snazi dok se situacija ne normalizuje. Na licu mesta rade agencije za provođenje zakona - navodi se u saopštenju.

Agencija navodi da su avioni koji je trebalo da slete u Mahačkalu preusmereni na alternativne aerodrome.

Izraelski Kanal 12 navodi da je avion potom sleteo na alternativni aerodrom, međutim, tamo je takođe došlo do nereda, a putnicima je savetovano da ne napuštaju letelicu i pozvana je policija da ih zaštiti.

Vlasti su prema navodima RIA Novosti privremeno zatvorile auto-put koji vodi ka aerodromu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će izgrednici krivično odgovarati.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministarstvo spoljnih poslova Izraela kažu da prate događaje u Dagestanu i da očekuju da će ruska policija održavati bezbednost svih izraelskih građana i Jevreja i da će odlučno delovati protiv izgrednika.

- Izrael ozbiljno gleda na pokušaje nanošenja štete izraelskim građanima i Jevrejima bilo gde - navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela u Rusiji Aleks Ben Cvi radi na obezbeđivanju bezbednosti putnika u avionu.

Stanovništvo ruske republike Dagestana uglavnom čine muslimani.

OGLASIO SE I ZELENSKI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je zgrožen scenama u Dagestanu gde su palestinske pristalice uletele na aerodrom u potrazi za Izraelcima koji su doleteli iz Tel Aviva.

- Ovo nije izolovan incident u Mahačkali već deo rasprostranjene ruske kulture mržnje prema drugim nacijama koju propagiraju državna televizija, stručnjaci i vlasti. Ruski ministar spoljnih poslova dao je niz antisemitskih primedbi u poslednjih godinu dana. Ruski predsednik je takođe koristio antisemitske uvrede - navodi Zelenski.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:05

OFANZIVA IZRAELA JE ZAUSTAVLJENA NAKON RETORIKE AMERIKE Stručnjaci bez dileme: Izrael mora snositi žrtve kako bi ostvario cilj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track