"IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE!" Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, EPA/Hannibal Hanschke, EPA/Mohammed Saber

KURIR TV

"IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE!" Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

Planeta -

Ovo je 24. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Milan Jolović, pukovnik u penziji, gostovao je u emisiji Usijanje gde je govorio o izraelskoj kopnenoj ofanzivi.

- Kopnena ofanziva je ovih dana krenula. Izrael se suočava sa najvećim izazovom od njihove samostalnosti. Svi izraelsko-arapski ratovi su trajali jako kratko i Izrael je to brzo i efikasno rešio. Izrael ima jednu od najboljih vojska na svetu. Oni svoju snagu zasnivaju na jakim vazduhoplovnim snagama, oklopnim snagama i brzoj mobilizaciji - rekao je Jolović.

Milan Jolović
foto: Kurir televizija

Jolović je potom i naveo kojom metodom Izrael ide u ofanzivu.

- Pala su vrlo teška obećanja izraelskog rukovodstva da će uništiti Hamas. Oni ne mogu Hamas uništiti artiljerijom i avijacijom, već moraju kopneno ući u Gazu i suočiti se sa tim Hamasovim urbanim gerilcima i savladati ih. Najteža je borba u urbanim sredinama i Izrael je toga svestan. Zato su jedno vreme oklevali dok ne prikupe dovoljno obaveštajnih podataka. Ovih dana su ušli. Kojim metodama oni to rade? Metodom "spržene zemlje", dakle sve ruše ispred sebe. Prvo idu artiljerisko raketne jedinice, pa onda radi avijacija, posle idu oklopne mehanizovane jedinice u pratni pešadije.

Gaza, Izrael, rat u Izraelu
foto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia, Printscreen/Twitter

Takođe smatra da će se izraelske snage suočiti sa velikim problemom u pojasu Gaze.

- Dakle, oni su apelovali da se iseli civilno stanovništvo. Tako da oni sad otvaraju vatru na svaki pokretni cilj i na svako živo biće. Međutim, izraelske snage će se suočiti sa velikim problemom odnosno podzemnim tunelima i skloništima. Sa dobro obučenim urbanim gerilcima odnosno Hamasovcima. Možemo ih zvati kako želite, ali oni nemaju šta da izgube. Danas je ministar odbrane Izraela poručio da imaju 2 izbora, da se predaju ili da poginu. Oni njima ne daju mogućnosti nikakve. Mislim da se izraelsko političko rukovodstvo zavarava ako misli da će ih lako savladiti i uništiti. Jer moraju do svakog doći, a s obzirom da imaju te tunele. Oni čak izrone iz srušene zgrade.

07:19

IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE! Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

Jolović smatra da Izrael nema taj luksuz da im vojnici poginu u ofanzivi i da zato idu u besumočno rušenje.

- Oni ne bi mogli da podnesu gubitke kao što su ukrajinsko-ruskom ratu jer oni su ljudskim resursom ograničeni. Imaju oko 9 miliona stanovnika u Izraelu, 175 hiljada je aktivne vojske. Kada govorimo o tih 300 hiljada rezervnog sastava o kojem su govorili, to je malo, ako govirimo da ih okružuje 400 miliona arapa koji su ljuti na njih. Postavlja se pitanje ako budu morali deo snaga da preusmere prema severu. Zato idu u besumočno rušenje ne vodeći računa o civilima da bi upravo zaštitili svoje vojnike.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:43

HAMAS JE 2 GODINE SKLADIŠTIO 5.000 RAKETA, A IZRAEL NIŠTA NIJE OTKRIO! Pandurević tvrdi: Operacija napada nije bila složena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track