PRETI NAM TALAS TERORA KAKAV NISMO VIDELI OD ISLAMSKE DRŽAVE: Šef FBI upozorio Zapad, teroristi SPREMNI ZA NAPADE
Foto: Youtube/ NEWS9 Live

PRETI NAM TALAS TERORA KAKAV NISMO VIDELI OD ISLAMSKE DRŽAVE: Šef FBI upozorio Zapad, teroristi SPREMNI ZA NAPADE

Planeta -

Napad Hamasa na Izrael će inspirisati najveću terorističku pretnju za SAD od uspona Islamske države, upozorio je direktor FBI Kristofer Rej na saslušanju u Kongresu.

Rej je rekao da je od početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi ranije ovog meseca, nekoliko stranih terorističkih organizacija pozvalo na napade na Amerikance i Zapad, značajno povećavajući pretnju koju predstavljaju ekstremisti.

- Akcije Hamasa i njegovih saveznika biće inspiracija kakvu nismo videli otkako je Islamska država uspostavila svoj takozvani kalifat pre nekoliko godina - rekao je on na saslušanju pred Komitetom za unutrašnju bezbednost američkog Senata posvećenom pretnje SAD.

Američka vlada je uočila porast pretnji Jevrejima, muslimanima i Arapima Amerikancima od izbijanja sukoba u Gazi, rekli su američki zvaničnici.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je na saslušanju da je mržnja usmerena protiv jevrejskih studenata u SAD nakon početka sukoba u Gazi doprinela porastu antisemitizma.

Bela kuća je ove nedelje izrazila zabrinutost zbog incidenata protiv Jevreja na američkim univerzitetima.

Tenzije između pro-izraelskih i propalestinskih grupa izbile su u nekim američkim kampusima, uključujući nekoliko u Njujorku, što je navelo univerzitetske zvaničnike da povećaju bezbednost.

- Mržnja usmerena protiv jevrejskih studenata, zajednica i institucija nadovezuje se na raniji porast antisemitizma u SAD i širom sveta - rekao je Majorkas.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track