NATALIJA OD BIVŠEG MUŽA TRAŽI MILIJARDE U RAZVODU KOJI BI MOGAO DA BUDE NAJSKUPLJI U ISTORIJI Ovo su svi detalji procesa
Foto: Printscreen/BBC

NATALIJA OD BIVŠEG MUŽA TRAŽI MILIJARDE U RAZVODU KOJI BI MOGAO DA BUDE NAJSKUPLJI U ISTORIJI Ovo su svi detalji procesa

Planeta -

Sankcionisani ruski biznismen Vladimir Potanjin, vredan procenjenih 16,5 milijardi funti vodi je parnicu sa svojom bivšom suprugom pred Vrhovnim sudom Ujedinjenog Kraljevstva u pokušaju da izbegne ono što bi moglo da postane najvredniji brakorazvodni postupak u engleskoj pravnoj istoriji.

Vladimir Potanjin želi da poništi odluku Apelacionog suda kojom se Nataliji Potanjinoj dozvoljava da podnese tužbu od više milijardi funti protiv njega u Londonu.

Advokati milijardera pokrenuli su ponudu da zaustave tužbu Potanjine na današnjem ročištu u prestonici, dok njen pravni tim kaže da je Apelacioni sud zauzeo ispravan pristup i da je ona "zaradila svoj deo" porodičnog bogatstva nakon godina braka.

Sudijama je ranije rečeno da Natalija Potanjina traži oko 5 milijardi funti od svog bivšeg muža nakon raspada njihovog braka. Vrhovnom sudu je rečeno da ona želi polovinu vrednosti njegovih akcija u rudarskoj firmi, polovinu dividendi na akcije od 2014. i polovinu vrednosti ruske imovine poznate kao The Autumn House.

Potanjin je uspeo da blokirao pokušaj svoje bivše žene da pokrene postupak protiv njega u Engleskoj u novembru 2019. godine, ali u presudi iz maja 2021. godine, Apelacioni sud je joj je otvorio put da nastavi svoj slučaj.

U junu prošle godine, Potanjin, tada opisan kao drugi najbogatiji čovek Rusije i vlasnik konglomerata, bio je pogođen sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva nakon ruske invazije na Ukrajinu. Milijarder je optužen da je nastavio da „gomila bogatstvo“ dok je podržavao režim ruskog predsednika Vladimira Putina kupovinom Rosbanke i akcija u Tinkof Bankonit od početka sukoba.

Vladimir Potanin
foto: Profimedia

Potanin i njegova supruga venčali su se u Rusiji 1983. godine, gde su živeli i imaju troje odrasle dece.

Advokati milijardera rekli su veću od pet sudija Vrhovnog suda da bivši par "nije bio bogat" u prvim danima braka, ali da je "raspad Sovjetskog Saveza stvorio finansijske mogućnosti koje su mužu omogućile da tamo akumulira ogromno bogatstvo".

Potanin tvrdi da se par razdvojio 2007. godine, a ruski sud je odobrio razvod 2014. Ali Natalija tvrdi da su se razdvojili tek 2013. kada je njihov brak „iznenada prekinut“.

Sud u narednom periodu treba da donese odluku.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track