NEMAČKA MORA BITI SPREMNA ZA RAT! Ponovo stižu BORBENE izjave iz Berlina: Strahuju, ali priznaju - VOJSKA JE ZAPOSTAVLJENA
Foto: Bundeswehr/Youtube/1 Stop Youtube

NEMAČKA MORA BITI SPREMNA ZA RAT! Ponovo stižu BORBENE izjave iz Berlina: Strahuju, ali priznaju - VOJSKA JE ZAPOSTAVLJENA

Planeta -

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Bundesver mora biti u stanju da vodi odbrambeni rat u slučaju napada.

On je to rekao u intervjuu za list Frankfurter algemajne cajtung.

- Moramo da ispunimo obavezu obezbeđivanja spoljne bezbednosti i pokazati spremnost za odbranu - rekao je Pistorijus na pitanje o potrebi povećanja budžeta za odbranu.

- Grubo govoreći, takođe moramo biti spremni da budemo napadnuti u ekstremnim slučajevima - dodao je Pistorijus. "Onda moramo biti u stanju da vodimo odbrambeni rat. Bez obzira koje će stranke biti na vlasti od 2025. godine, one neće moći da odustanu od ove odgovornosti - naglasio je on.

Komentarišući stanje nemačkih oružanih snaga, Pistorijus je istakao da vlasti trenutno "troše više novca na Bundesver nego ikada ranije u istoriji Savezne Republike".

- Očekuje se da ćemo do kraja godine imati ugovorene nabavke u vrednosti od oko dve trećine posebnog fonda od 100 milijardi evra - objasnio je ministar. Istovremeno je priznao da je "nemoguće za godinu dana promeniti u Bundesveru ono što se drugačije tretiralo trideset godina“.

Boris Pistorijus, Nemačka, ministar odbrane, nemački ministar odbrane
foto: Prinstcreen Youtube

Šef nemačkog ministarstva odbrane je napomenuo da će korišćenje posebnog fonda za modernizaciju nemačkih oružanih snaga u iznosu od 100 milijardi evra pomoći u postizanju cilja NATO-a, koji predviđa izdvajanje za odbranu od dva odsto BDP-a.

- Kada potrošimo specijalni fond, ovaj cilj od 2 odsto treba da se trajno odrazi u redovnom budžetu. To svi znaju - naveo je Pistorijus.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je krajem februara 2022. godine stvaranje posebnog fonda za modernizaciju Bundesvera u iznosu od 100 milijardi evra, iz kojeg bi sredstva trebalo da budu opredeljena za investicije i projekte u oblasti naoružanja.

Konkretno, reč je o nabavci nove opreme, municije i opreme. Prema mišljenju nemačkih stručnjaka, još nije postignuto značajno poboljšanje materijalno-tehničke baze oružanih snaga zemlje.

Krajem marta ove godine, Pistorijus je odlučio da smeni šefa Savezne kancelarije za opremu, informacione tehnologije i tehničku podršku Bundesvera Gabrijelu Korb. Ona je kritikovana zbog činjenice da nabavka naoružanja i opreme predugo traje.

(Kurir.rs/TASS/FAZ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track