PUTIN POTPISAO ZAKON: Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba
Foto: EPA Sergey Guneev/sputnik kremlin

PALA ODLUKA

PUTIN POTPISAO ZAKON: Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon prema kojem Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

Sputnjik prenosi da se u propratnim dokumentima navodi da je usvojeni zakon razrađen u cilju uspostavljanja pariteta po pitanju obaveza u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

Zakon stupa na snagu od momenta zvaničnog objavljivanja.

Prethodno je saopšteno da će Rusija, u slučaju povlačenja ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, nastaviti da predaje podatke sa stanica za praćenje radionuklida na svojoj teritoriji i primati podatke sa međunarodnog sistema za praćenje, svi instrumenti sporazuma će funkcionisati kao i do sada, samo će se promeniti status Rusije prema Sporazumu.

Takođe je precizirano da Moskva zadržava pravo da obnovi nuklearna testiranja, ali isključivo kao odgovor na slične postupke Vašingtona.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. godine.

Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Bonus video:

01:09

RUSI SU IMALI MEĐUNARODNU OBAVEZU, SADA GRAĐANI PROTESTUJU ISPRED AMBASADE Obradović: Traže ostavku, PUTIN STVARA NOVI PROJEKAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track