BRAZIL DIŽE VOJSKU! Zbog kriminalnih bandi će patrolirati najvažnijim aerodromima i lukama u zemlji (FOTO)
Foto: Reuters / Nacho Doce

ODLUKA PREDSEDNIKA

BRAZIL DIŽE VOJSKU! Zbog kriminalnih bandi će patrolirati najvažnijim aerodromima i lukama u zemlji (FOTO)

Planeta -

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva saopštio je da će poslati vojsku na najvažnije aerodrome i luke u zemlji i na granice, kako bi ojačao bezbednost u cilju napora borbe protiv organizovanog kriminala u najvećoj državi Latinske Amerike.

Brazil će poslati 3.600 pripadnika vojske, mornarice i vazduhoplovstva da pojačaju patrole i nadgledaju međunarodne aerodrome u Riju i Sao Paulu, kao i dve pomorske luke u Riju i luku Santos u Sao Paulu, koja je najprometnija luka u Latinskoj Americi.

Lula da Silva, Luis Inasio Lula da Silva
foto: AP/Eraldo Peres

Slanje oružanih snaga je deo šireg vladinog plana koji uključuje povećanje broja policije u Riju, poboljšanje saradnje između bezbednosnih službi i većeg ulaganja u najsavremeniju tehnologiju za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Državni i savezni zvaničnici su navodili poslednjih nedelja da planiraju da "uguše" kriminalne bande prekidanjem njihovih finansijskih prihoda.

Ministar pravde Flavio Dino rekao da su nove mere rezultat višemesečnih konsultacija predsednika Lule sa policijskim snagama, lokalnim zvaničnicima i stručnjacima za javnu bezbednost.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track