"VOĐE HAMASA LEŽE NA MILIONIMA DOK PALESTINCI U GAZI GINU" Obradović: Njih uopšte ne zanima primirje već samo UNIŠTENJE IZRAELA
Foto: Youtube/dailymail

kurir tv

"VOĐE HAMASA LEŽE NA MILIONIMA DOK PALESTINCI U GAZI GINU" Obradović: Njih uopšte ne zanima primirje već samo UNIŠTENJE IZRAELA

Planeta -

Danas je 27. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da je neophodna "pauza" u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje Hamasovih talaca.

U Pojasu Gaze su se vodile žestoke borbe, a danas se očekuje da će još ljudi napustiti tu palestinsku enklavu preko graničnog prelaza Rafa i preći u Egipat, nakon što je juče tamo otišlo više od 400 osoba.

O situaciji na Bliskom istoku voditelji Pulsa Srbije razgovarali su sa Darkom Obradovićem iz Centra za stratešku analizu.

- Dok se Hamas ne razoruža, ne uništi, jednostavno primirje neće ništa doneti jer Hamas neće stati. Njih ne zanima humanitarni razlog, njih ne zanima primirje, oni jesu strana u sukobu po međunarodnom humanitarnom pravu, ali nisu predstavnik palestinskog naroda jer se oni ne zalažu za palestinsku autonomnu državu, oni se zalažu za uništenje Jevreja i države Izrael - smatra Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir TV

Dodaje da je bliži mišljenju onih drugih koji kažu da svako primirje je zapravo prilika za konsolidaciju Hamasa.

- Tako da, Hamas može ovo da prekine danas, prestaće da ispaljuje rakete, prestaće da čini aktivna neprijateljstva i eventualno napustiće Gazu. Njima, dakle, nije u interesu da vlada mir i zato nikakva primirja neće biti efektivna jer Hamas je pod zemljom, a Palestinci su nad zemljom. Hamasove vođe imaju nekoliko milijardi dolara, sede u hotelima od pet zvezdica, a onda kažu narodu ostanite tu i poginite. Dakle, teroristi su kukavice i najveći licemeri koji postoje i upravo zbog toga - istakao je Obradović.

04:18

VOĐE HAMASA LEŽE NA MILIONIMA DOK PALESTINCI U GAZI GINU Obradović: Kriju se kukavički pod zemljom, narod nema gde da se skloni

Upirao je šta znači Izraelu uopšte primirje sa teroristima.

- Oni će samo iskoristiti primirje za konsolidaciju. Gledamo stradanje nedužnih Palestinaca na teritoriji pojasa Gaze. To je strašno. Fotografije, snimci su strašni. I evo, tek posle koliko vremena se otvara taj granični prelaz sa Egiptom i tek sada se omogućava ljudima koji su povređeni i ranjeni da odu u Egipat i da im se pomogne - kaže gost Pulsa Srbije..

Ističe da po međunarodnom humanitarnom pravu postoje tri načela - načelo distinkcije, odnosno razlikovanje boraca od neboraca, zatim načelo proporcionalnosti, i konačno, načelo neophodnosti.

- E, to načelo neophodnosti kaže sledeće, ako je nužno izvesti određeno borbeno dejstvo na određenom prostoru, vi ste dužni da upozorite civile, a vi kao druga strana u sukobu kod koje se nalaze civili, takođe imate obavezu po ženevskim konvencijama da civilima pružite pasivnu zaštitu. Što znači pasivna zaštita? Znači da ako je već ovo linija fronta, a Hamas je odabrao dečje vrtiće, kolevke, stanove, bolnice, džamije, crkve, da budu linija fronta, onda bi bilo fer da taj isti Hamas tim ljudima omogući da se sklone u one njihove tunele, a ne da sprečava ljude da se evakuišu - zaključio je Obradović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:28

REPORTER KURIRA NIKOLA VUJOVIĆ - UŽIVO UKLJUČENJE IZ TEL AVIVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja