IZRAELCI UPALI U STRAŠNU NOĆNU ZASEDU HAMASA! Ubijen komandant IDF - Palestinci iskočili iz tunela, pa se PENJALI NA OKLOPNJAKE
Foto: Youtube/צה״ל - צבא ההגנה לישראל/IDF

IZRAELCI UPALI U STRAŠNU NOĆNU ZASEDU HAMASA! Ubijen komandant IDF - Palestinci iskočili iz tunela, pa se PENJALI NA OKLOPNJAKE

Planeta -

U Pojasu Gaze su nastavljene žestoke borbe, nakon što su izraelski vojnici upali u opaku zasedu Hamasa tokom noći.

Izraelske odbrambene snage objavile su u četvrtak popodne da je visoki oficir poginuo tokom borbi u Gazi, čime je broj žrtava među vojnicima od utorka porastao na 18, a od početka rata na 333.

Vojska je saopštila da su se kopnene snage i tenkovi sukobili sa ćelijama Hamasa u severnom pojasu Gaze tokom noći, ubivši desetine militanata, a kako piše Tajms od Izrael, vodila se intenzivna i haotična ponoćna bitka koja je trajala više od tri sata.

U zasedu Hamasa su upali vojnici 13. bataljona brigade "Golani" vojske Izraela. Borci Hamasa su ih zasuli projektilima, aktivirali su eksplozivne naprave i gađali ih bombama.

Oni su u akciju krenuli iz podzemnih tunela, a koristili su i dronove i minobacače. Kako piše izraelski medij, pokušali su da zauzmu oklopne transportere i preuzmu kontrolu nad njima.

Veruje se da je ubijeno više od 20 boraca Hamasa, dok prema tvrdnjama izraelskih medija u toj borbi nije bilo poginulih vojnika. Borci brigade "Golani" su uzvratili artiljerijom, tenkovskim granatiranjem, kao i pozivanjem vazdušnih napada.

Izraelska vojska je saopštila i da su pripadnici brigade "Nahal" takođe naišli na otpor Hamasa, i da su usmerili vazdušni napad na borce Hamasa.

Operacije nisu prošle bez gubitaka za izraelske snage. Vojska je ranije potvrdila pogibiju 17 vojnika u pojasu ili blizu njega od utorka ujutro, a u četvrtak popodne je saopštila da je potpukovnik Salman Habaka (33), komandant 53. bataljona 188. oklopne brigade, ubijen u borbi protiv Hamasa u severnom delu Gaze.

Salman Habaka
foto: IDF

Habaka je najviši oficir koji je ubijen tokom kopnene operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze. Nisu dati dodatni detalji o okolnostima njegove smrti.

Tokom noći u operacijama u severnom delu Gaze teško su ranjeni rezervista 679. brigade "Jiftah", vojnik "Givatija" i jedan pripadnik vojnih inžinjeraca.

Pored toga, vojnik "Karakal" bataljona Korpusa granične odbrane teško je ranjen u incidentu na egipatskoj granici. Nisu dati dodatni detalji o tom incidentu.

Ranije je 11 vojnika poginulo kada je teški oklopni transporter Namer u kojem su se nalazili pogođen protivtenkovskom raketom. Dvojica su poginula kada je RPG ispaljen na zgradu u kojoj su se nalazili. Dvojica su poginula kada je njihov tenk naleteo na eksplozivnu napravu, još jedan je poginuo od minobacačke vatre na granici, a jedan je poginuo tokom sukoba sa naoružanim napadačima Hamasa.

(Kurir.rs/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track