IZRAEL SE ZA SADA OPIRE PRITISCIMA SAD DA DOZVOLI HUMANITARNE PAUZE: Traži da se prvo oslobode taoci
Foto: AP Evan Vucci

IZRAEL SE ZA SADA OPIRE PRITISCIMA SAD DA DOZVOLI HUMANITARNE PAUZE: Traži da se prvo oslobode taoci

Planeta -

Predsednik Izraela Benjamin Netanjahu opirao se danas sve snažnijem pritisku SAD da se u u tekućem ratu jevrejske države sa Hamasom napravi "humanitarna pauza" kako bi se zaštitili civili a u Pojas Gaze dopremila dodatna humanitarna pomoć, a kao uslov za bilo kakav prekid vatre postavio je - oslobađanje oko 240 talaca.

Hamas, palestinski militantni pokret koji upravlja Gazom, u svom iznenadnom napadu na Izrael 7. oktobra ubio je oko 1.400 civila a uzeo je taoce, kako Izraelce tako i strance.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je treći put u Izraelu otkako je rat na Bliskom istoku počeo u oktobru. On je ponovio Netnjahuu da jevrejska država ima podršku SAD za svoju oružanu borbu protiv Hamasa, ali je rekao i nešto što je već rekao američki predsednik Džozef Bajden – da je potreban predah u borbama radi olakšavanja sve teže humanitarne krize u Gazi.

Posle razgovora sa Netanjahuom, Blinken je rekao da je pauza u ratnim operacijama neophodna da bi se dopremila dodatna humanitarna pomoć i pomoglo u oslobađanju talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

Hamas, deca
foto: Printscreen

Međutim, Netanjahu je odvratio rečima da će Izrael „nastaviti punom parom“ da se razračunava sa Hamasom sve gok taoci ne budu oslobođeni, a otpisao je mogućnost da se u Gazu dopreme dodatne količine goriva. Prema njegovim rečima, Hamas otima to gorivo i zapleniće svake nove pošiljke.

Američki zvaničnici kažu da ne traže prekid vatre već kratke pauze na određenim područjima kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći i druge humanitarne aktivnosti, posle kojih bi Izrael mogao da nastavi vojne akcije.

Netanjahu se nije javno izjašnjavao o ovoj ideji, već uporno insistira na tome da neće biti prekida vatre.

Hamas, deca
foto: Printscreen

U međuvremenu, libanski proiranski pokret Hezbolah obećao je danas da će izvesti dodatne napade na sever Izraela, ali nije ni na koji način stavio do znanja da će se potpuno uključiti u rat.

Svetom se širi uzbuna zbog sve više žrtava među palestinskim civilima u Gazi i njihovom humanitarnom stradanju nakon višenedeljnih izraelskih bombardovanja i sve opsežnijih upada trupa jevrejske države na to područje. Bolnice su pretrpane i na ivici kolapsa, a sve je manje lekova i goriva u okolnostima izraelske opsade.

Prema današnjim procenama Ujedinjenih nacija, oko 1,5 miliona stanovnika Gaze, to jest oko 70 odsto populacije ove male ali gusto naseljene oblasti, napustilo je svoje domove.

Kada je krenuo u opsadu Pojasa Gaze, Izrael je pozvao stanovništvo naseljenijeg, severnog dela oblasti, gde se nalazi sam grad Gaza, da se preseli na jug.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track