NOVE RAKETE ZA RUSKE LOVCE IZAZVALE PANIKU U AMERICI: Su-57 sad drže na nišanu VOJNE BAZE na Havajima i Guamu, ali i Kaliforniju?
Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

drama

NOVE RAKETE ZA RUSKE LOVCE IZAZVALE PANIKU U AMERICI: Su-57 sad drže na nišanu VOJNE BAZE na Havajima i Guamu, ali i Kaliforniju?

Planeta -

Opremajući lovce Su-57 krstarećim raketama dugog dometa, Rusija je dobila mogućnost da napadne američke vojne baze na ostrvu Guam i Havajima, navodi američki časopis Militari Voč.

- Jedina eskadrila lovaca pete generacije Su-57 ruskog vazduhoplovstva dobila je u oktobru novu klasu krstarećih raketa čiji domet odgovara procenjenom dometu raketa Кh-101/102 instaliranih na ruskom strateškom bombarderu odnosno 3.500 kilometara - navodi časopis.

Prva borbena jedinica Su-57 biće stacionirana na Dalekom istoku, a njihova ključna potencijalna meta, prema mišljenju američkog časopisa, biće vojni objekti na Guamu i Havajima.

Takođe se napominje da će ruske baze na Dalekom istoku omogućiti raspoređivanje Su-57 u dometu koji im omogućava da udare na Guam bez dopunjavanja goriva, a njihovo postavljanje bliže rtu Dežnjeva na Čukotki će dovesti u opasnost mete na Havajskim ostrvima. Militari voč upozorava i na moguću pretnju vojnim i industrijskim objektima u kontinentalnom delu Sjedinjenih Američkih Država.

- Leteći iznad Tihog okeana, neposredno izvan vazdušnog prostora Aljaske, lovci Su-57, podržani sposobnostima za dopunjavanje goriva iz vazduha, takođe bi mogli da drže na meti ključne delove kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država u dometu, uključujući vitalne industrijske lokacije u Кaliforniji - navodi se u članku.

Militari Voč objašnjava da, iako ruski strateški bombarderi već imaju ovaj potencijal, lovci, nasuprot tome, mogu biti raspoređeni u mnogo većem broju uz manje potrebe za održavanjem.

Su-57 je inače višenamenski lovac pete generacije.

Napravljen je korišćenjem stelt tehnologija i napredne elektronike. Sposoban je da nosi oružje u unutrašnjim odeljcima trupa. Avion ima i supersoničnu brzinu krstarenja dok je sposoban za manevrisanje sa velikim preopterećenjima.

RIA Novosti navode da je za lovce Su-57 stvorena krstareća raketa dugog dometa smeštena u trupu. Sa svojom manjom veličinom raketa ima uporediv domet sa onim proizvodima koji se koriste u dalekometnoj avijaciji na strateškim bombarderima Tu-95MS i Tu-160.

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track