"DAKLE, IZRAEL ZVANIČNO KAŽE DA IMA NUKLEARNO ORUŽJE?": Zaharova traži međunarodnu proveru pretnje Netanjahuovog ministra Gazi
Foto: AP/Russian Foreign Ministry Press Service, screenshot Youtube, Shutterstock

REAKCIJA IZ RUSIJE

"DAKLE, IZRAEL ZVANIČNO KAŽE DA IMA NUKLEARNO ORUŽJE?": Zaharova traži međunarodnu proveru pretnje Netanjahuovog ministra Gazi

Planeta -

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, izjavila je danas da izjava Amihaja Elijahua, izraelskog ministra za nasleđe o mogućnosti korišćenja nuklernog oružja u Pojasu Gaze otvara "ogroman broj pitanja".

Tajms of Izrael prenosi da je Zaharova ocenila da su izraelske vlasti time naizgled priznale da ova zemlja poseduje nuklearno oružje.

List navodi da Izrael na tu temu već decenijama namerno ne razjašnjava.

- Dakle, mi čujemo zvanične izjave o prisustvu nuklearnog oružja? - upitala je Zaharova.

Amihaj Elijahu, Benjamin Netanjahu
foto: Printscreen/Youtube/ gifterphotos,, Shutterstock, AP Christophe Ena

Ona je dodala da bi ove izjave trebalo da ispita Međunarodna agencija za atonsku energiju.

Elijahu, izraelski ministar iz ultradesničarske stranke Ocma jehudit (Jevrejska snaga), izjavio je da je jedna od opcija u ratu u Pojasu Gaze da se baci nuklearna bomba na tu palestinsku teritoriju.

Međutim, ministar je ubrzo posle objavio na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je njegova izjava o atomskoj bombi bila metaforična, ali da odgovor na terorizam mora da bude silovit i nesrazmeran.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se brzo ogradio od te izjave, ocenivši da reči Elijahua "nemaju veze sa realnošću", a kasnije je doneo odluku o suspenziji ministra sa sastanaka vlade na neodređeno vreme.

(Kurir.rs/Times of Israel)

Bonus video:

04:35

IZRAEL POSEDUJE NUKLEARNO NAORUŽANJE, ISKORISTIĆE GA SAMO U OVOM MOMENTU! Jolović tvrdi: Poseduju 200 strateških bojevih glava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track