"MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN?" Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju identično kao na Irak, TOGA SE I PLAŠE
Foto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

KURIR TV

"MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN?" Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju identično kao na Irak, TOGA SE I PLAŠE

Planeta -

Rat u Ukrajini, a onda i sukob Izraela i Hamasa trenutno su ključne krize u svetu. Međutim, one su donele i mnogo drugih kriza i žarišta koja prete da se pretvore u ratove.

Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o ova dva velika sukoba.

- Amerika finansira i nastaviće da finansira Ukrajinu. Njen godišnji budžet je 800 milijardi dolara. Oni su na sveukupnu podršku Ukrajine potreošili 70 milijardi dolara, nisu čak ni 10 odsto svog godišnjeg vojnog budžeta potrošili za godinu i po dana na pomoć Ukrajini. Dakle jasno je da Amerika ima naoružanje i pare za vojsku. Njima je ovo strateški važno. Ako neko misli da će Amerika prestati da finansira Ukrajinu jer nema para, to je apsurdno. Amerika će prestati da pomaže Ukrajini samo ako Ukrajina nije u njenom interesu u budućnosti. Što u ovom trenutku nije tako odnosno biće u interesu Americi još dugo - rekao je Zoronjić.

Emil Zoronjić
foto: Kurir televizija

Zoronjić se potom dotakao i rata u Izraelu.

- Što se tiče pomoći Izraelu. Definitivno će se deo sredstava preusmeriti Izraelu i da će američka vojska pomagati izraelskoj vojsci. Ali ono što je ključna razlika između izraelsko-palestinskog sukoba i rusko-ukrajinskog sukoba je što će Amerika moći direktno da se uključi. Protiv Rusije nikada ne bi mogla da se uključi, dok bi ovde mogla da se uključi i da koristi ono što je najjače, a to je njihova mornarica. Mogu da koristie nosača aviona, mogu da se američke trupe nađu na teritoriji Izraela i zajedno sa izraelskom vojskom napadnu Palestinu. To je nešto što je potpuno realan scenarijo - tvrdi Zoronjić.

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Potom se osvrnuo na pogled Amerike na Iran.

- Amerika će se teško sukobiti sa Rusijom i Kinom, ali države koje se smatraju regionalnom silom Amerika smatra dosta nižim igračima od sebe. Da bi država bila velika sila nije dovoljno da ima samo nuklearno naoružanje što je pitanje da li ga Iran ima. Dakle, Amerika Iran ne smatra jakim protivnikom i baš zato će se uključiti u sukob protiv Irana. Iran je svestan toga da im je potrebno još 20 do 30 godina da bi stigli u taj rang država koje su iznad njih. Biti supersila nije samo imati vojnu moć, već političku, diplomatsku i meku moć koju Iran apsolutno nema. Postoji mogućnost da Amerikanci krenu u još jednu invaziju kao što su išli na Irak, da tako idu i na Iran i da krenu u kopnenu ofanzivu. Iran to zna i toga se plaši i zato vidimo ovakvu poziciju Irana u odnosu na sukob u Izraelu - tvrdi Zoronjić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track