MINISTAR ZA DLAKU IZBEGAO SMRT: Leteo privatnim avionom koji nije imao dozvolu, a onda zamalo IZGUBIO GLAVU (FOTO)
Foto: MARKUS SCHOLZ / AFP / Profimedia

neverica

MINISTAR ZA DLAKU IZBEGAO SMRT: Leteo privatnim avionom koji nije imao dozvolu, a onda zamalo IZGUBIO GLAVU (FOTO)

Planeta -

Privatni avion koji je prevozio nigerijskog ministra energetike Adebaja Adelabua sa saradnicima teško je oštećen prilikom izletanja sa piste na aerodromu u Ibadanu.

Radi se o dvomotornom mlaznom avionu Raytheon Hawker 800 koji prema navodima izvora iz Nigerije nije imao dozvolu za letove ovog tipa već je bio ograničen na nekomercijalne privatne letove.

Nakon incidenta, koji se dogodio 3. novembra, veliki broj afričkih i svetskih specijalizovanih internet stranica ukazao je na to da je u pitanju krivično delo i da je ovaj slučaj još jedno upozorenje na bahaćenje bogatih ličnosti ili zvaničnika koji konstantno krše pravila civilne avijacije i zakone Nigerije.

Avion koji je leteo iz Abudže u Ibadan izleteo je sa piste aerodroma Ladoke Akintola u Ibadanu. Prema pisanju portala Aerotime i nigerijskog Guardiana vazduhoplov se zario u rastinje van piste i pretrpeo značajna oštećenja, ali nije bilo poginulih.

Do avionske nesreće je došlo nakon što je nacionalna meteorološka agencija Nigerije (NiMET) izdala upozorenje o nestabilnim vremenskim prilikama.

Nigerijske civilne vazduhoplovne vlasti (NCAA) su takođe savetovale pilote i avio kompanije da nastupaju oprezno zbog loših vremenskih uslova i dolazeće sušne sezone.

Na osnovu preliminarnih rezultata istrage može se zaključiti da je avion registracijskog broja 5N-AMM imao dozvolu za nekomercijalne letove i nije smeo da obavlja ovu vrstu transporta.

Nekoliko godina ranije, podsetimo, putnički avion pao je na zgradu u Lagosu.

(Kurir.rs/Aero/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja