GUTERES: Ovo je kriza čovečanstva, Pojas Gaze je postao DEČJE GROBLJE!
Potresno: Deca nastradala u izraelskom bombardovanju, Foto: AP/Fatima Shbair

STRAVIČNO

GUTERES: Ovo je kriza čovečanstva, Pojas Gaze je postao DEČJE GROBLJE!

Planeta -

Više stotina devojčica i dečaka bude ubijeno ili povređeno svakog dana, niko nije siguran, poručio generalni sekretar UN

Pojas Gaze postaje dečje groblje, a sve lošiji uslovi u ovoj enklavi čine potrebu za humanitarnom pomoći sve hitnijom, izjavio je Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija!

Prema poslednjim podacima, u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze poginulo je više od 10.328 osoba, od čega 4.237 dece, dok je preko 25.000 ljudi ranjeno.

Vazdušni udari

Izrael je pokrenuo vazdušne udare na ovu enklavu, gde na uskom prostoru živi oko 2,3 miliona Palestinaca, samo nekoliko sati nakon što je Hamas 7. oktobra izvršio napad na jevrejska naselja ispalivši salvu raketa, kad je ubijeno 1.400 izraelskih civila i vojnika.

- Noćna mora u Gazi je više od humanitarne krize. To je kriza čovečanstva - rekao je Guteres u obraćanju novinarima u Njujorku i dodao:

- Kopnene operacije izraelskih odbrambenih snaga i neprestano bombardovanje ciljaju civile, bolnice, izbegličke kampove, džamije, crkve i ustanove UN, uključujući skloništa. Više stotina devojčica i dečaka bude ubijeno ili povređeno svakog dana. Niko nije siguran. U isto vreme, Hamas i drugi militanti koriste civile kao ljudski štit i nastavljaju neselektivno da ispaljuju rakete prema Izraelu.

Antonio Gutereš
foto: EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Guteres je rekao da UN i partneri traže hitnu pomoć od 1,2 milijarde dolara za čitavu populaciju Pojasa Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima.

- Moramo delovati sada da nađemo izlaz iz ove brutalne, užasne agonije i slepe ulice razaranja - dodao je Guteres i pozvao na momentalan prekid vatre.

Hamas je problem

Nakon Guteresovog obraćanja, oglasio se Gilad Erdan, izraelski ambasador pri UN, koji je pozvao generalnog sekretara međunarodne organizacije da podnese ostavku i optužio ga da je ostao nem na nastradale u napadu Hamasa.

- Prošlo je 30 dana otkad su decu na jugu Izraela namerno ubili Hamasovi teroristi, ali ništa niste rekli o dečjem groblju na jugu Izraela. Ubrzo se u raspravu uključio i Eli Koen, izraelski šef diplomatije, koji je podržao svog saradnika:

- Hamas je problem u Gazi, a ne izraelska akcija pokrenuta radi eliminacije ove terorističke organizacije.

Palestinske vlasti su navele da je 60 odsto bolnica i medicinskih postrojenja van upotrebe, dok UN tvrde da je 70 odsto stanovništva u Gazi raseljeno.

Premijer Netanjahu najavio

Izrael preuzima upravu nad Gazom

Izrael bi mogao upravljati Gazom na "neodređeno vreme" nakon završetka rata, rekao je premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za ABC njuz. Napominjući da je američki predsednik Bajden ranije rekao da bi bila "greška" da Izrael okupira Gazu, novinar David Muir je pitao Netanjahua ko bi trebalo da upravlja Gazom kad borbe prestanu.

- Mislim da će Izrael na neodređeno vreme imati ukupnu odgovornost za sigurnost jer smo videli šta se događa kad je nemamo. Kad nemamo tu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni zamisliti - rekao je Netanjahu.

UKRATKO

- Neće biti nikakvog privremenog prekida vatre dok ne budu oslobođeni svi koje je Hamas oteo, ponovio je Netanjahu

- Pentagon tvrdi da su od napada Hamasa 7. oktobra američke baze u regionu bile meta čak 38 napada raketama i dronovima

- Vol strit džornal piše da Amerika priprema za Izrael pomoć od 320 miliona dolara, uključujući precizne bombe

- Izraelci su u ponedeljak uveče zapalili sveće kod Zida plača u Jerusalimu za svaku žrtvu napada Hamasa

Brojke

10.238 osoba je poginulo u Pojasu Gaze

4.237 dece je poginulo u Pojasu Gaze

Kurir.rs

Bonus video:

02:01

KORISTE SVOJ NAROD KAO ŽIVI ŠTIT Avram Izrael za Kurir izneo ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Otkud tu Rusija!? Vasiljević: Mosad je ZNAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track