"JEDNO DETE POGINE NA SVAKIH DESET MINUTA": Direktor organizacije za brigu o deci kaže da NAJVEĆU CENU RATA plaćaju najmlađi
Foto: MUSTAFA HASSONA / AFP / Profimedia

situacija u pojasu gaze sve gora

"JEDNO DETE POGINE NA SVAKIH DESET MINUTA": Direktor organizacije za brigu o deci kaže da NAJVEĆU CENU RATA plaćaju najmlađi

Planeta -

Situacija u Pojasu Gaze je teška i sve gora, oko 60 odsto stanovnika je raseljeno, a najveću cenu u napadima Izraela plaćaju najmlađi jer su dve od pet žrtava svakog dana deca, upozorio je Džejson Li, direktor organizacije "Spasimo decu" (Save the Children) za palestinske teritorije.

- Sada smo u situaciji kada jedno dete gine na svakih deset minuta, a na svakih pet minuta jedno dete je ranjeno. I to su povrede koje im menjaju život. Pored smrti i opasnih povreda koje deca trpe, 1,5 miliona ljudi ili 60 odsto stanovnika Pojasa Gaze je raseljeno, pobegli su iz kuća. Traže utočište u školama i bolnicama, u bilo kojoj zgradi gde mogu da budu zaštićeni - rekao je Li u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, Pojas Gaze
foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Te zgrade, dodao je, nemaju dovoljno vode, i dovoljno hrane. Deca i porodice koje su povređene nemaju pristup zdravstvenoj nezi. Mnoge porodice su se svele na jedan obrok dnevno.

Li je pozvao je na hitan prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa, nakon što je ranije generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš opisao Gazu kao "groblje dece".

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, Pojas Gaze
foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On je naglasio da nema dovoljno vode, jer je potrošnja za stanovnike Gaze smanjena za 92 odsto u odnosu na nivo pre 7. oktobra i početka sukoba.

- Ovo je humanitarna katastrofa i deca plaćaju cenu - naglasio je direktor organizacije "Spasimo decu".

(Kurir.rs/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track