AMERIKA POTVRDILA: Izrael će u početku kontrolisati bezbednost u Pojasu Gaze posle rata pošto je Egipat odbio ponudu DIREKTORA CIA
Foto: AP/Francisco Seco, EPA/Mohammed Saber, Shutterstock

novi razvoj situacije

AMERIKA POTVRDILA: Izrael će u početku kontrolisati bezbednost u Pojasu Gaze posle rata pošto je Egipat odbio ponudu DIREKTORA CIA

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena potvrdila je da će Izrael "verovatno" zadržati bezbednosnu kontrolu nad Pojasom Gaze do izvesne mere na kraju rata čiji je cilj uništenja islamskog ekstremističkog Hamasa.

- Mislim da svi mogu da predvidde period posle završetka sukoba u kojem će izraelske snage verovatno još uvek biti u Gazi i imati neke početne bezbednosne odgovornosti - izjavio je sinoć za CNN Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

To je prvi put da je jedan američki zvaničnik rekao javno šta će se dogoditi i to dva dana pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio da će Izrael morati da zadrži "ukupnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze na neodređeno vreme", navode izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici su još ranije rekli da nisu zainteresovani za ponovnu okupaciju Pojasa Gaze, a Netanjahuova izjava izazvala je zabrinutost da on utire put da se upravo to desi.

Potom su američki zvaničnici nekoliko puta izjavili da se protive ponovnoj okupaciji.

Džon Kirbi
Džon Kirbifoto: Profimedia

Kirbi je međutim zauzeo malo drugačiji pristup, prihvatajući izraelsku poziciju da će izraelska vojska morati da bude zadužena za bezbednost izvesno vreme posle rata.

- Koliko dugo i gde i do koje razmere i obima je isuviše rano da se zna - rekao je Kirbi i dodao da će prepustiti Netanjahuu da objasni šta znači neodređeno.

On je objasnio da SAD smatraju kako bi ponovna okupacija Pojasa Gaze bila greška Izraela.

- SAD su usredsređene na osmišljanje dugotrajne vladajuće strukture u Gazi - rekao je Kirbi.

On je dodao da održivog plana još nema.

- Mi znamo šta nećemo da vidimo u Pojasu Gaze posle sukoba, nećemo da vidimo da ga Hamas kontroliše i ne želimo da vidimo ponovnu izraelsku okupaciju - rekao je Kirbi.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je navodno odbacio predlog Vilijama Bernsa, direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), iznet u Kairu, da privremeno bude odgovoran za bezbednost u Pojasu Gaze dok se Palestinska uprava pod vođstvom predsednika Mahmuda Abasa sa Zapadne obale, druge palestinske teritorije, priprema da preuzme kontrolu nad enklavom koju sada vodi Hamas.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi
Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisifoto: shutterstock/NINA IMAGES, AP / John MacDougall

El Sisi je rekao Bernsu da Egipat neće imati ulogu u zbacivanju Hamasa jer je ta organizacija pomogla da granica sa Pojasom Gaze bude relativno mirna u proteklim godinama, objavio je Volstrit džurnal u sredu, pozivajući se na egipatske zvaničnike.

Kirbi je rekao da Bajdenova administracija veruje da bi Palestinci trebalo da budu odgovorni za svoju budućnost, ali da se sada razmatra kako će vladajuća struktura izgledati, kada će se uspostaviti i ko će u tome učestvovati.

Vilijam Berns
Vilijam Bernsfoto: EPA-EFE/Tom Williams / POOL

Rat Hamasa i Izraela započet iznenadnim napadima palestinskih ekstremista na jug Izraela i traje već 34 dana.

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas i posle neprekidnog bombardovanja Pojas Gaze, koje je počelo odmah posle napada hamasovaca, 27.oktobra započeo je i kopnene operacije.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

05:10

IZRAEL RATUJE KAO DA UNIŠTAVA GAMAD, OVO IM JE TAKTIKA! Eksperti tvrde: RAT ĆE TRAJATI 2 DO 3 MESECA, ali Hamas će se oporaviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja