NAUČNICI PRONAŠLI DREVNO STVORENJE: Neobična vrsta stara koliko i dinosaurusi, a do sada jedini trag bio skelet u muzeju (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/BBC Breakfast

senzacija

NAUČNICI PRONAŠLI DREVNO STVORENJE: Neobična vrsta stara koliko i dinosaurusi, a do sada jedini trag bio skelet u muzeju (VIDEO)

Planeta -

Naučnici su u Indoneziji pronašli drevnu vrstu sisara za koju se dugo verovalo da je nestala.

Tim koju su predvodili istraživači sa Oksforda snimio je četiri isečka od tri sekunde na kojima se vidi dugokljuni ježak, sisar koji polaže jaja, a za koga se strahovalo da je izumreo.

Životinje sa bodljama ježa odnosno njuškom mravojeda s kljunom i stopalima krtice smatraju se "živim fosilima", a ime su dobile po čuvenom prirodnjaku Dejvidu Atenborou (Zaglossus Attenboroughi).

Dugokljuni ješci pojavili su se pre oko 200 miliona godina još kad su dinosaursi lutali Zemljom, a do sada je jedini dokaz njihovog postojanja bio 62 godine star muzejski primerak mrtve životinje čuvan pod visokim nadzorom u holandskom prirodnjačkom muzeju.

- Ceo tim je bio euforičan zbog otkrića - izjavio je doktor Džejms Kempton za BBC.

Kempton je predvodio međunarodni tim na jednomesečnoj ekspediciji u indonezijskom prašumskom staništu i planinskom lancu Kiklop na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

Ješci su pored kljunara jedini sisari koji polažu jaja. Od četiri vrste, tri imaju duge kljunove, a Atenborouovi i zapadni ješci smatraju se kritično ugroženima.

Planine Kiklop su inače strme i opasne za istraživanje. Naučnici su morali da se penju uz uske grebene pokrivene mahovinom i korenjem drveća - često u kišnim uslovima - sa strmim liticama na obe strane. Dva puta tokom njihovog uspona planine su pogodili potresi.

- Kliziš posvuda, a oko tebe su otrovne životinje i pijavice - rekao je Kempton.

Atenborouovi dugokljuni ješci trenutno nisu zaštićena vrsta u Indoneziji, a naučnici uopšte ne znaju kolika je populacija i da je li održiva.

Naučnici su tokom istraživanja divljih životinja planinskog područja Sera da Neve na jugu Afrike takođe otkrili do sada nepoznato stvorenje.

Istraživači su ispod kamenja pronašli tri guštera bez nogu i shvatili da su upravo otkrili novu vrstu! Nazvali su je Acontias mukvando iliti kopljanik Sera da Neve.

(Kurir.rs/Jutarnji/BBC)

Bonus video:

01:45

OVE REČI JE PRVO UPUTIO SUPRUZI! Sloba Radanović opisao prvi susret sa sinom: To je jedno minijaturno stvorenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track