MAJA DOBILA MILIONSKU ODŠTETU OD BOLNICE! Oduzeli je od roditelja, majka joj se UBILA - Kada je čula presudu POTPUNO SE SLOMILA
Foto: Youtube/COURT TV/Facebook/Beata Kowalski

MAJA DOBILA MILIONSKU ODŠTETU OD BOLNICE! Oduzeli je od roditelja, majka joj se UBILA - Kada je čula presudu POTPUNO SE SLOMILA

Planeta -

Maja Kovalski iz SAD je u suzama dočekala odluku porote sa Floride kojom joj je dodeljena odšteta od čak 220 miliona dolara, nakon dugog suđenja protiv renomirane bolnice "Johns Hopkins All Children’s".

Porota na Floridi proglasila je dečiju bolnicu odgovornom za nekoliko prekršaja u ovom slučaju, koji je popularizovan u dokumentarcu "Take Care of Maia".

Maja, koja sada ima 17 godina, držala se za krstić koji joj je okačen oko vrata i bila je preplavljena emocijama kada je objavljena zapanjujuća presuda.

Sve je počelo kada je 2015. godine majka dovela tada desetogodišnju Maju Kovalski u bolnicu, rekavši lekarima da pati od hroničnog bola koji zahteva rizične tretmane ketaminom.

Skeptični u vezi sa zahtevima Beate Kovalski - i ne verujući u ozbiljnost Majinog stanja - zaposleni su kontaktirali socijalne službe na Floridi.

Maja je ubrzo oduzeta od roditelja i prisilno je postala pacijent o kome se stara dražva.

Nakon što joj je bilo zabranjeno da viđa Maju 85 dana i suočila se sa optužbama za zlostavljanje dece, Beata Kovalski je sebi oduzela život u garaži porodične kuće.

Tvrdeći da je bolnica pogrešno zatočila Maju i okrutno je odvojila od njene majke, porodica Kovalski je tužila ustanovu za 220 miliona dolara.

Kovalski i njen brat ridali su tokom čitanja presude, dok je službenik spominjao samoubistvo Beate Kovalski i saučesništvo bolnice u njenoj smrti.

Maja je svedočila na suđenju da još uvek pati od iscrpljujućih efekata neurološkog oboljenja pod imenom kompleksni regionalni sindrom bola.

Ova retka bolest može izazvati intenzivan bol zbog disfunkcije nervnog sistema.

Ona je porotnicima rekla da joj bolničko osoblje nije verovalo, i smatrali su da njema majka pati od Minhauzenovog sindroma, kao i da je izmišljala ili preuveličavala dečiju bolest kako bi privukla pažnju.

Bolnički advokati su tvrdili da su zaposleni preduzeli drastične mere jer su smatrali da je Majina majka nju ugrožavala terapijama ketaminom, koje je prvobitno započela u Meksiku.

- Razlog zašto je bolnica to uradila, razlog zašto je bolnica "All Children's" pokušala da je odvede na bezbedan medicinski put je taj što je osoblje u bolnici mojih klijenata verovalo u bolju budućnost za nju ako bi mogli da je oslobode nepotrebnih lekova koji se daju u opasnim količinama - rekao je bolnički advokat Itan Šapiro u svojoj završnoj reči.

Advokati porodice Kovalski optužili su bolničko osoblje za bezosećajno odvajanje mlade devojke od njene majke, zbog čega je žena na kraju sebi oduzela život.

Maja je više puta plakala na sudu, prisećajući se svoje majke, i govoreći porotnicima da se osećala usamljeno i napušteno dok je bila štićenica države.

Advokati odbrane pokušali su da pobiju tvrdnje Kovalske, da je stalno u bolovima, i nakon što nekoliko dana iz medicinskih razloga nije prisustvovala ročištima, oni su objavili njene fotografije na kojima je bila u izlasku.

Maja je uzvratila, odgovarajući da je na jednoj fotografiji koja je prikazana ustvari bila na maturi.

Porota je u potpunosti stala na stranu tinejdžerke, proglasivši renomiranu bolnicu krivom za zatvaranje, zloupotrebu i nanošenje emocionalnog bola.

Ova ustanova se suočava sa kaznama od desetina miliona dolara, iako se očekuje žalba na presudu.

(Kurir.rs/New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track