NAJVEĆA TAJNA HAMASA! Komandant iz senke se VRATIO IZ MRTVIH, 2014. lažirao smrt VEŠTAČKOM KRVLJU, godinama se krio u tunelima
Foto: screenshot

VOĐIN MLAĐI BRAT kao specijalista za otmice osmislio napade 7. oktobra

NAJVEĆA TAJNA HAMASA! Komandant iz senke se VRATIO IZ MRTVIH, 2014. lažirao smrt VEŠTAČKOM KRVLJU, godinama se krio u tunelima

Planeta -

Izraelski špijuni veruju da je Mohamed Sinvar, jedan od vođa Hamasa kojem su specijalnost otmice i prekogranični upadi i koji je 2014. proglašen mrtvim, zapravo i dalje živ i da je on osmislio napade hamasovaca na jugu Izraela 7. oktobra.

Britanski Dejli telegraf prenosi navode izvora bliskih izraelskim obaveštajcima da je mlađi brat Jahje Sinvara, vođe Hamasa u Pojasu Gaze i broja 1 na izraelskoj listi najtraženijih terorista, godinama u tajnosti živeo u tunelima ispod palestinske enklave.

Oni tvrde da je Mohamed Sinvar bio blisko uključen u planiranje napada u kojima je prošlog meseca ubijeno više od 1.200 ljudi, nadajući se da bi stotine ljudi koje su uzete za taoce mogle da posluže za to da se obezbedi oslobađanje oko 5.000 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

- On je 100 odsto činio jezgro tima koji je planirao napade 7. oktobra - kazao je britanskom dnevniku bivši šef Mosadovog odeljenja za borbu protiv terorizma.

Taj izvor je naveo da su tri ili četiri ključne ličnosti Hamasa stajale iza napada.

- U smislu vojnog vođstva on je veoma važan... sigurno je da je i dalje živ - rekao je izvor Dejli telegrafa o mlađem Sinvaru.

Navodi se da je on 2011. pomogao u oslobađanju starijeg brata iz izraelskog zatvora 2011, tokom velike razmene zarobljenika.

- Njegova specijalnost su prekogranični upadi i kidnapovanja sa ciljem oslobađanja zatvorenika - naveo je Ronen Solomon, nezavisni obaveštajni analitičar i autor bloga Inteli tajms.

Mohamed Sinvar
Mohamed Sinvarfoto: screenshot

Solomon je više od dve decenije pratio delovanje mlađeg Sinvara i skupljao dokumenta, fotografije i intervjue kako što više saznao o ovoj tajnovitoj ličnosti.

- Nivo tajnovitosti je takav oko Mohameda da ga čak ni stanovnici Pojasa Gaze više ne prepoznaju. On se kretao tajno i u ograničenom prostoru zbog straha od izraelske likvidacije. Tokom poslednje dve decenije, preživeo je šest pokušaja atentata - kazao je Solomon.

Navodi se da su izraelske snage uništile Mohamedovu porodičnu kuću 24. oktobra 2004. nakon što je on otišao u podzemne tunele posle neuspelog atentata izvršenog na njega 2003.

Navodno ubistvo Mohameda Sinvara 2014. prikazano pomoću veštačke krvi
Navodno ubistvo Mohameda Sinvara 2014. prikazano pomoću veštačke krvifoto: screenshot

Nekih deset godina kasnije, na vfrhuncu rata koji se 2014. vodio između Izraela i Hamasa, palestinska ekstremistička organizacija ga je proglasila mrtvim.

Hamas je tada objavio snimak navodno mrtvig Mohameda kako leži na krevetu umrljanom krvlju, ali je to bila samo varka pošto je korišćena veštačka krv.

- Lažiranje Mohamedove smrti bilo je deo misije zaštite jednog od Hamasovih "komandanata iz senke" - rekao je Solomon.

Jahja Sinvar, Mohamedov stariji brat i vođa Hamasa
Jahja Sinvar, Mohamedov stariji brat i vođa Hamasafoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

On tada, Mohamed nije viđen u javnosti, a u maju prošle godine pojavila se samo njegova silueta tokom intervjua za Al Džaziru na arapskom.

On čak nije došao ni na očevu sahranu u januaru 2022.

Džeruzalem post je objavio da je 7. oklopna brigada Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak upala u kancelariju koja pripada Mohamedu i "zaplenila terorističku opremu i Hamasove pamflete", ali nije pronašla njega.

(Kurir.rs/Daily Telegraph/Jerusalem Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track