NOVE INFORMACIJE O SABOTAŽI SEVERNOG TOKA IZAZVALE POTRES: Oglasio se i Ilon Mask, samo JEDNOM REČJU prokomentarisao udarnu vest
Foto: Youtube/Real Time with Bill Maher/DW News

NOVE INFORMACIJE O SABOTAŽI SEVERNOG TOKA IZAZVALE POTRES: Oglasio se i Ilon Mask, samo JEDNOM REČJU prokomentarisao udarnu vest

Planeta -

Ilon Mask, vlasnik Tesle i kompanije Spejs-Eks, prokomentarisao je istraživanje Vašington posta i nemačkog Špigla o umešanosti pukovnika ukrajinske vojske Romana Červinskog u sabotažu na gasovodu Severni tok.

Bivši službenik Stejt departmenta Majkl Benc na društvenoj mreži X (bivši Tviter) postavio je skrinšot naslova Vašington posta sa komentarom: "Posle godinu dana laganja kroz zube, Vašington Post je konačno odustao".

Mask je to prokomentarisao jednom rečju: "Zanimljivo".

Vašington post je u subotu objavio, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike i evropske izvore, da je koordinator eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 navodno bio bivši komandant Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine pukovnik Roman Červinski.

Roman Červinski
foto: Youtube/Цензор.НЕТ

Prema izvorima publikacije, on je nadgledao rad tima od šest ljudi koji su iznajmili jahtu i koristili ronilačku opremu za postavljanje eksploziva na gasovodu.

Prema ovoj verziji, Červinski je dobijao naređenja od visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su zauzvrat izveštavali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, a za operaciju nije znao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Červinski je u pisanoj izjavi negirao umešanost u eksplozije na Severnom toku.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track