ASTRONAUTI OSTALI BEZ OPREME: Rešena misterija bleštavog predmeta koji kruži oko Zemlje MOŽE DA SE VIDI I DVOGLEDOM (FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter/@RikyUnreal

hit

ASTRONAUTI OSTALI BEZ OPREME: Rešena misterija bleštavog predmeta koji kruži oko Zemlje MOŽE DA SE VIDI I DVOGLEDOM (FOTO)

Planeta -

Mnogi astronomi ostali su prethodnih dana u čudu kad su primetili misterioznu torbu kako kruži oko Zemlje.

Razlog su Jasmin Mogbeli i Moral O’Hara koje su 1. novembra izašle iz Međunarodne svemirske stanice da obave popravke kad im je ispala torba sa alatom.

Astronautkinje su inače popravljale mehanizam koji omogućava solarnim panelima da prate položaj Sunca i okreću se prema njemu.

- Tokom popravke izgubljena je jedna torba sa alatom. Torba je uočena pomoću spoljnih kamera, međutim, procenjeno je da ne predstavlja rizik po stanicu tako da će najverovatnije ostati da pluta u svemiru i da se zajedno sa stanicom okreće oko Zemlje - objasnila je NASA.

Bela torba je iznenađujuće bleštava i posmatrači bi mogli da je spaze sa dvogledom. Njena vizuelna magnituda je šest i to je čini malo manje svetlom od Urana.

Posmatrači koji žele da vide torbu, prvo treba da lociraju Međunarodnu svemirsku stanicu, treći po bleštavosti objekat na noćnom nebu, a torba će se kretati dva do četiri minuta ispred stanice.

Japanski astronaut Satoši Furukava spazio ju je prošle nedelje dok je preletala iznad planine Fudži.

Ruska Korporacija za taktičke projektile saopštila je ranije da razvija manevarsko vozilo koje će moći da izbaci krupniji svemirski otpad iz orbite.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja