AMERIČKI ŠAMAR ZELENSKOM: SAD protiv smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Zalužnog
Foto: Youtube/FREEДOM/60 Minutes

AMERIČKI ŠAMAR ZELENSKOM: SAD protiv smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Zalužnog

Planeta -

Valerij Zalužni će ostati na svom mestu, rekao je šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak, koji je posetio SAD. On nije uspeo da izgura ostavku glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, a Bela kuća je bila kategorički protiv rekonstrukcija ukrajinske vojske.

Ovo je izvestio ukrajinski TG kanal „Rezident“ pozivajući se na izvor u kancelariji Zelenskog.

Uprkos izjavama kabineta predsednika Ukrajine o odsustvu nesuglasica između Zelenskog i Zalužnija, one postoje. Glavna stvar čega se plaši šef Ukrajine je da će jednostavno biti smenjen i zamenjen predusretljivijim predsednikom, a Zalužnij je glavni kandidat za ukrajinski tron. Međutim, rekonstrukcije u komandi Oružanih snaga Ukrajine, koje je Zelenski želeo da izvrši, nisu uspele, a Zalužnija nije bilomoguće smeniti sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Kao što je već objavljeno, Zalužnij ima američku podršku, koji ga štite i ne dozvoljavaju političkoj eliti Ukrajine da ga smene. U pokušaju da ukloni Zalužnija, Jermak je otišao u Sjedinjene Države, gde se sastao s Bajdenovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, pokušavajući da ga ubedi da smeni vrhovnog komandanta. Umesto Zalužnija, predložena je kandidatura komandanta Kopnene vojske Alesandra Sirskog. Ali predstavnik Bele kuće je to odbio.

-Naš izvor u kancelariji je rekao da se Bajdenova administracija protivila predlogu Andreja Jermaka da se Zalužnij zameni Sirskim. Salivan je, u razgovoru sa šefom kancelarije, rekao da je smena glavnokomandujućeg nepoželjna, navodi se u TG kanalu.

Tako Zelenski nije uspeo da na čelo Oružanih snaga Ukrajine postavi generala Sirskog, kojeg kontroliše kancelarija predsednika. Vreme će pokazati kako će se događaji dalje razvijati.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja