RUSI DOBILI NOVE DRONOVE KAMIKAZE! "Skalpel" već stigao na front - jeftiniji je od "starijeg brata", domet od čak 40 kilometara

RUSI DOBILI NOVE DRONOVE KAMIKAZE! "Skalpel" već stigao na front - jeftiniji je od "starijeg brata", domet od čak 40 kilometara

Planeta -

Ruske jedinice počele su da koriste nove dronove kamikaze pod nazivom "Skalpel" na frontu u Ukrajini, saopštio je Konstruktorski biro "Vostok".

- Počeli smo sa proizvodnjom manje serije platforme "Skalpel", trenutno se proizvodi 20 komada mesečno. Po potrebi proizvodnja može biti značajno proširena. Trenutno je urađena jedna serija "Skalpela" od od 15 proizvoda, koji su isporučeni na front - rekao je sagovornik ruske agencije TASS.

Ruski vojnici tvrde da je "Skalpel" jednostavan za upotrebu i da poseduje dobre karakteristike po pitanju upravljanja.

- Povratne informacije od pilota su uglavnom pozitivne - uređaj se dobro kontroliše, veoma je "poslušan", stabilan je tokom zarona i lako se cilja. Borci takođe naglašavaju jednostavnost proizvoda u pripremi za let - saopštili su iz ruskog konstruktorskog biroa.

Platforma je jeftiniji analog ruskog drona kamikaza "Lancet", koji je razvila ruska kompanija ZALA (deo koncerna Kalašnjikov).

- "Skalpel" je inferioran u odnosu na "Lancet" po nizu karakteristika, ali je to na kraju opravdano, jer je naš proizvod mnogo pristupačniji. Cena jednog uređaja u ovom trenutku je 300 hiljada rubalja (oko 3000 evra). Postoji mnogo razlika između našeg proizvoda i "Lanceta" - kamere, sistem za akviziciju cilja. Pored toga, radio kanali "Lanceta" su otporniji na ometanje - napominju iz KB Vostok.

Iz te kompanije navode da planiraju dalje unapređenje platforme.

- U narednim mesecima, "Skalpel" će se dalje razvijati i modernizovati, već smo počeli da radimo na tome. Do kraja januara 2024. uređaj će biti opremljen kamerom sa uvećanjem od 10-30 puta, kao i sistemom za praćenje ciljeva i navođenje na zahvaćenu metu. Pored toga, katapult će biti značajno redizajniran i platforma će biti opremljena naprednijom zemaljskom stanicom - saopštili su iz "Vostoka".

Ranije je objavljeno da je brzina "Skalpela" 120 kilometara na čas, dok je domet leta, prema tvrdnjama konstruktora, oko 40 kilometara.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track