ŠVARCENEGER: Americi je potrebna nova vrsta lidera, treba nam SVEŽA KRV!
Na čelu Kalifornije je bio od 2003. do 2011: Arnold Švarceneger, Foto: Profimedia

Bivši guverner Kalifornije i holivudska zvezda

ŠVARCENEGER: Americi je potrebna nova vrsta lidera, treba nam SVEŽA KRV!

Planeta -

Kompleksnost problema s kojima se SAD suočavaju zahteva nekoga ko ima veliku energiju, tvrdi popularni Terminator

Arnold Švarceneger (76), bivši guverner Kalifornije i holivudski glumac, izjavio je u intervjuu za portal Politiko da faktor godina predstavlja ozbiljan problem uoči predsedničkih izbora u Americi u novembru 2024, kao i da je Sjedinjenim Državama potrebna nova vrsta lidera!

Amerikanci žele nešto novo u Beloj kući i i sasvim su razumljivo zabrinuti zbog najave revanša između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, naveo je Švarceneger, koji se proslavio u filmovima "Konan" i "Terminator".

Pažnja medija

- Kompleksnost problema sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju zahteva nekoga ko ima veliku energiju. Potrebna nam je sveža krv, kao što uvek kažem. Treba nam nova vrsta lidera. To je zbog toga što niko od njih nije savršen, kao i zbog toga što su u poodmaklim godinama - rekao je Švarceneger.

Aktuelni šef Bele kuće Bajden ima 80, a Tramp je tri godine mlađi. Dogodine će obojica biti stariji, a onaj ko pobedi trebalo bi još četiri godine da provede u Beloj kući.

Švarceneger se u intervjuu požalio i na preveliki fokus medija na Trampa i Bajdena, zbog čega drugi potencijalni kandidati ne mogu da dođu do izražaja:

- Kada Bajden ima konferenciju za štampu, onda to svi prenose. I kada Tramp nešto uradi, čak i kada kine, mediji to pokrivaju. Suština je da moramo pronaći nove lidere.

Džo Bajden
foto: AP

Za mene su obojica manjkavi, imaju nedostatke i samo mislim da smo sada u trenutku kada nam treba neko jak, gde su nam potrebni vizionari, a ne ljudi koji se petljaju okolo sa malim nebitnim stvarima - rekao je Švarceneger ranije za portal Aksios.

U junu ove godine Švarceneger je Krisu Volasu, voditelju CNN, rekao da bi se kandidovao za predsednika Amerike da mu je to zakonom dozvoljeno. Švarceneger, koji je rođen u Austriji, nema pravo da se kandiduje za najvišu političku funkciju u SAD.

- Potpuno jasno vidim da bih mogao da pobedim na izborima samo da nije te prepreke - rekao je on.

Najstariji u istoriji

Po nedavnom istraživanju Njujork tajmsa, čak 71 odsto ispitanika smatra da je Bajden previše star da efikasno obavlja funkciju. On je ujedno i najstariji predsednik u istoriji SAD koji je položio zakletvu. Imao je 78 godina u januaru 2021.

Početkom novembra Dejvid Akselrod, glavni strateg Baraka Obame, rekao je da bi Bajden trebalo da razmisli o tome da odustane od kandidature na izborima 2024. zbog poodmaklih godina. Pojedini mediji su spekulisali da bi Mišel Obama, bivša prva dama SAD, mogla da uđe u trku za nominaciju u Demokratskoj stranci.

Sud u Koloradu odlučio

Tramp na glasačkom listiću

Sudija u Koloradu je odbio pokušaj da se Donaldu Trampu, bivšem predsedniku SAD, zabrani učešće na stranačkim izborima u Republikanskoj stranci zbog optužbi da je učestvovao u pokušaju pobune 6. januara 2021, kada su njegove pristalice upadom u Kongres nameravale da spreče izbor Džozefa Bajdena za predsednika.

U još tri američke savezne države pokrenut je sudski spor da se Trampu zabrani učešće na stranačkim izborima - Nju Hempširu, Minesoti i Mičigenu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track