INDIJA OŠTETILA RUSKU NUKLEARNU PODMORNICU: Moskva ostala bez moćnog plovila, popravka nije moguća, morska zver ide u STARO GVOŽĐE
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

neverica

INDIJA OŠTETILA RUSKU NUKLEARNU PODMORNICU: Moskva ostala bez moćnog plovila, popravka nije moguća, morska zver ide u STARO GVOŽĐE

Planeta -

Nečalnik štaba ruske ratne mornarice predložio je demontažu oštećene nuklearne podmornice Nerpa.

- Iz finansijskih razloga, glavnokomandujući ratne mornarice smatra neprikladnim da se remontuje i modernizuje nuklearna podmornica Nerpa, koja se trenutno nalazi u jednom od brodogradilišta u blizini Vladivostoka, a iz tog razloga predlaže da se zbrine - prenosi TASS pozivajući se na izvor u vojno-industrijskom kompleksu.

Nuklearna podmornica К-152 Nerpa projekta 971U Ščuka-B je prema navodima ruskih medija iznajmljena indijskoj mornarici u aprilu 2012. godine na period od 10 godina. Tada je ponela naziv Čakra-2, a cena iznajmljivanja navodno je bila oko 2 milijarde dolara.

Agencija TASS podseća da je u aprilu 2020. godine na nuklearnoj podmornici eksplodirao vazdušni cilindar visokog pritiska, a to je dovelo do oštećenja trupa i naoružanja podmornice.

Delhi potom nije produžio zakup i iznajmljena nuklearna podmornica К-152 Nerpa vraćena je 2021. godine Rusiji.

Ruska mornarica dobila je inače prošle najdužu poznatu podmornice na svetu koju njen proizvođač vodi kao istraživački brod dok drugi tvrde da je u pitanju platforma za špijunažu i moguće nuklearno oružje.

(Kurir.rs/Lenta)

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja