ZELENSKI PROZVAO ZALUŽNOG: General na PRVOJ LINIJI FRONTA ne može da se bavi politikom! OŠTRE REČI PREDSEDNIKA UKRAJINE
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Ukrainian Presidential Press

šokantne reči

ZELENSKI PROZVAO ZALUŽNOG: General na PRVOJ LINIJI FRONTA ne može da se bavi politikom! OŠTRE REČI PREDSEDNIKA UKRAJINE

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i druge ukrajinske generale da se ne bave politikom.

Zelenski je za britanski San rekao da tokom rata vojska ne može da se bavi politikom jer to prema njegovom mišljenju ne vodi ka jedinstvu nacije.

- Onda mora da se uđe u politiku, a tada neće moći da se ratuje. Ako upravljate ratom, razmišljajući da ćete se sutra baviti politikom ili izborima, onda se na prvoj liniji ponašate kao političar, a ne kao vojnik i verujem da je to ogromna greška. Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i prema svim komandantima koji su na ratištu, mora da postoji apsolutno razumevanje hijerarhije, to je sve - naveo je Zelenski.

Izjava Zelenskog koji poziva Zalužnog da poštuje hijerarhiju i da se ne bavi politikom prva je javna potvrda sukoba sa vrhovnim komandantom od strane predsednika.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Justin Lane

Ukrajinski portal Strana navodi da sukob ima dve komponente.

Prva je razmimoilaženje Zelenskog i Zalužnog oko situacije na frontu i buduće strategije, a druga popularnost glavnokomandujućeg vojske u Ukrajini i njegova snažna pozicija među zapadnim saveznicima.

To ga prema navodima Strane automatski čini glavnom alternativom Zelenskom u očima onih snaga unutar i van zemlje koje smatraju da je neophodno da dođe do promene vlasti.

Tenzije u Ukrajini rastu iz dana u dan iako dogovor oko predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće još nije postignut.

Ukrajinski portal Strana objavio je rezultate nekoliko zatvorenih anketa o rejtingu na predsedničkim i parlamentarnim izborima ukoliko bi bili sada održani.

(Kurir.rs/Strana)

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track